Döntés született arról, hogyan kezelné az állam az újabb esetleges ukrajnai menekültáradatot

2022. október 10. - 12:38 | Belföld

A Központi Válságstáb hétfőn jóváhagyta a több hónapja készülő készenléti tervet az Ukrajnából érkező menekültáradattal kapcsolatban. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter szerint a terv meghatározza, hogy a jövőben milyen hatékonyabb módszerrel tudják majd kezelni a menekültek érkezését.

Döntés született arról, hogyan kezelné az állam az újabb esetleges ukrajnai menekültáradatot
Fotó: TASR

Ján Horecký oktatásügyi miniszter szerint a tárca szükség esetén készen áll segítséget nyújtani az emberek mentésében és a róluk való gondoskodásban. Horecký biztosított minden iskolaigazgatót, illetve az intézmények üzemeltetőit, hogy nagyon körültekintően kezelik azokat a feltételeket, amelyek mellett ezt a szükséges segítséget nyújtanák. Hozzátette, a legmegfelelőbb objektumokat a tárcán belül választják ki.

A terv nemcsak az államigazgatás, hanem az önkormányzatok és a közszféra partnerei számára is kialakít egy olyan folyamatrendszert, amely alapján rendkívüli helyzet esetén gyorsan tudnak együttműködni, illetve biztosítani a szükséges segítséget a háborús konfliktus elől menekülők számára.

Michaela Kaňová, a belügyminisztérium válságkezelési osztályának főigazgatója szerint jobb félni, mint megijedni, ha esetlegesen újabb menekültáradatra kerülne sor Ukrajna irányából. „Minőségileg készen állunk, hogy még jobban kezeljük az esetleges újabb hullámot, amely érkezhet” – tette hozzá.

A tárgyalás során két megállapodás is született: az első az olyan non-profit szervezetek között köttetett, amelyek együttműködtek, illetve reagáltak a krízisre; míg a másikat az állam és a non-profit szervezetek kötötték meg.

Mikulec szerint a tervben a múlt tapasztalatai is megvalósulnak. Megjegyezte, azzal is számolni kell, hogy az elkövetkező időszakban újabb migrációs hullám léphet fel.


TASR/para