Döntött az emberjogi bíróság: közel 10 ezer eurót köteles fizetni az állam Haščáknak

2022. június 23. - 13:06 | Belföld

9750 eurót köteles fizetni az állam Jaroslav Haščák üzletembernek - döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (ESĽP), miután Haščák panaszt tett a Gorila-ügyben folytatott lehallgatással kapcsolatban.

Döntött az emberjogi bíróság: közel 10 ezer eurót köteles fizetni az állam Haščáknak
Jaroslav Haščák (Fotó: TASR)

A bíróság megállapította, hogy sérült a panaszos magánélethez való joga. Az Európai Bíróság elutasította a tisztességes eljáráshoz való jog és az ártatlanság vélelmének megsértésére vonatkozó állításokat - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

2012 és 2016 között három panaszt nyújtott be Haščák az Emberi Jogok Európai Bíróságára a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által a Gorilla-akció keretében végzett lehallgatással kapcsolatban. Az üzletember az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről szóló egyezmény alapján tett panaszt a lehallgatás végrehajtása, a rögzített anyagok megőrzése, a visszaélések elleni biztosítékok hiánya, az információk állítólagos kiszivárgása és a hatékony jogorvoslat hiánya miatt. Bubla hozzátette, panaszkodott a hosszadalmas büntetőeljárás és az ártatlanság vélelméhez való jog megsértése miatt is. Haščák eredetileg 66 ezer eurót követelt az államtól nem vagyoni kártérítés címén.

„A bíróság az ítéletben részletesen hivatkozott a Varga Zoltán ügyében 2021. július 20-án hozott döntésére" - mondta Bubla. A bíróság korábban Varga Zoltán volt rendőr javára döntött, aki beperelte az államot, mert a Szlovák Információs Szolgálat a Gorilla-akció keretében lehallgatta pozsonyi lakását.

A bíróság álláspontja szerint Haščák panaszai a Gorilla-ügyre vonatkoztak, nem pedig a 2020-as meggyanúsítására. A bíróság megállapította, hogy a nyilvános kijelentések, a tanúvallomások vagy más körülmények alapján Haščák nem hozható összefüggésbe a Gorillával kapcsolatos büntetőeljárásban vádlottként szereplő személyek helyzetével. „A panasznak ezt a részét elutasította a bíróság, mivel nem összeegyeztethető az egyezményben foglaltakkal" - zárta Bubla.

„Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma ismételten megerősítette, hogy a Gorilla-akció összes anyaga illegális, és meg kell semmisíteni őket" - reagált Martin Škubla ügyvéd, és hozzátette, ez kizárja, hogy ezeket az anyagokat felhasználják bármilyen jogi céllal, például a büntetőeljárás során bizonyítékként. Hangsúlyozta, hogy a Gorilla-akció anyagainak megsemmisítésére már 2021 nyarán kötelezte az államot a bíróság Varga Zoltán ügyében. „Az állam azonban mostanáig figyelmen kívül hagyta, hogy az ítélet értelmében nem anyagi kártérítést ítélt meg bíróság" - mutatott rá Škubla.

(TASR)