Döntött az Európai Parlament: Oroszországot a terrorizmust támogató országok közé sorolták

2022. november 23. - 12:46 | Külföld

Az EP-képviselők ma elfogadták azt az állásfoglalást, amelyben Oroszországot a terrorizmust támogató országok közé sorolták az orosz hadsereg polgári célpontok elleni szándékos támadásai miatt Ukrajnában. 

Döntött az Európai Parlament: Oroszországot a terrorizmust támogató országok közé sorolták

Továbbá felszólították az uniós hatóságokat, hogy az Ukrajnában orosz oldalon harcoló egyes egységeket, például a Wagner (orosz átírással Vagnerov) magánzsoldos csoportot vegyék fel a terrorszervezetek listájára. A parlament az orosz államtól lefoglalt pénzekből fizetett háborús jóvátétel rendszerét is szeretné kialakítani. Csaknem 500 képviselő szólalt fel a határozat mellett, az Európai Parlamentben 705 képviselői hely van.

Az Oroszországot a terrorizmust szponzorává nyilvánító határozattal az Európai Parlament megnyitni kívánja az utat Vlagyimir Putyin orosz elnök és más magas rangú orosz tisztségviselők nemzetközi bíróságok előtti vádemelése előtt.

A képviselők megvitatják az Ukrajnának nyújtott segélyt is, beleértve a 18 milliárd eurós kölcsönt a jövő évre. A parlament jóváhagyta, hogy a segélyről csütörtökön szavazzanak.

A hvg azt írta, hogy az állásfoglalást a Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg. Bár a szavazáskor bent ültek, amikor az Európai Parlament terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot, de a fideszesek gombot nem nyomtak, nem szavaztak.


(ČTK/hvg)