Döntött a bíróság az ügyészről, aki szabadon engedte a Fülöp-szigeteki Henryt halálra verő férfit

Június elején az ügyész döntése alapján szabadon engedték a Fülöp-szigeteki férfi halálát okozó dunaszerdahelyi Juraj H.-t. Az ügyész ellen eljárást indult, amely szerdán zárult le.

Döntött a bíróság az ügyészről, aki szabadon engedte a Fülöp-szigeteki Henryt halálra verő férfit
Fotó: TASR

Mint ismert, a Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Juraj H. május 26.-án, szombaton hajnalban megtámadott egy Fülöp-szigeteki férfit Pozsony belvárosában. A külföldi, aki két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni, belehalt sérüléseibe. A rendőrség gyilkosság ügyében indított eljárást. A Pozsonyi Járási Bíróság bírója elrendelte Juraj H. előzetes letartóztatását, a Pozsonyi Járási Ügyészség ügyésze azonban nem sokkal később szabadon engedte a támadót. Döntését azzal indokolta, hogy nem látott okot a letartóztatásra.

A főügyész, Jaromír Čižnár korábban úgy nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, hogy az ügyész nem a törvénnyel összhangban járt el, amikor szabadon engedte a gyanúsítottat, majd egyúttal kezdeményezte az ügyész felelősségre vonását. Čižnár akkor elnézést kért a hibáért a megölt férfi hozzátartozóitól, és részvétet nyilvánított. Egyúttal megígérte, hogy az ügyészség mindent megtesz azért, hogy az elkövető megfelelő büntetést kapjon a tettéért.

A dunaszerdahelyi férfit néhány nappal később ismét letartóztatták, és gyilkosság ügyében indítottak ellene eljárást.

A járási ügyészt szerdán vonta felelősségre a fegyelmi bizottság Kassán. A tárgyalás csaknem hét órán át tartott, ez idő alatt kihallgattak egy tanút és magát a gyanúsítottat is.

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, amelyet szolgálati titoktartással indokoltak. Az ügyész, Ladislav S. az elejétől kezdve kitartott amellett, hogy helyesen döntött, amikor szabadon engedte a gyanúsítottat.

Az ügyészről a fegyelmi bizottság szerdán úgy döntött, hogy leállítja a folyamatban lévő eljárást, ugyanis nem bizonyosodott be, hogy fegyelmi vétség történt volna – közölte Kristián Kuko, a bizottság elnöke. A döntés egyelőre nem jogerős, az ítélet ellen fellebbeztek.


(cas.sk)