Döntött a bíróság: fel kell oldani a hollandiai kijárási tilalmat 

2021. február 17. - 07:46 | Külföld

A hágai illetékes bíróság a januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt, mondván, a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.

Döntött a bíróság: fel kell oldani a hollandiai kijárási tilalmat 
Fotó: TASR/AP

A törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a rendes jogalkotási folyamat mellőzésével léptessen hatályba intézkedéseket. A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy nem állt fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására.

A bíróság a kijárási tilalmat "a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének" nevezte, amely közvetett módon korlátozza a gyülekezés és a tüntetés szabadságának jogát is.

Mark Rutte holland miniszterelnök arra kérte az ország lakosságát, hogy a bírói döntés ellenére ne tartózkodjanak közterületen éjszaka. Azt mondta, hogy noha a kijárási tilalom népszerűtlen intézkedés, szükség van rá a koronavírus és fertőzőbb mutációi terjedésének megállításához.

Rutte azt is közölte, a kormány megtámadja a határozatot. Továbbá arra kérte a bíróságot, hogy a fellebbezés elbírálásának idejéig függessze fel a határozat érvényességét. Az ügyben pénteken születik ítélet másodfokon.

Hollandiában január 23-án léptettek életbe március 3-ig tartó éjszakai kijárási tilalmat a 21 óra és fél 5 közötti időszakra vonatkozóan.

A közegészségügyi intézet adatai szerint csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma. Amíg a múlt hét folyamán alig süllyedt négyezer alá az átlagos napi fertőzésszám, addig keddre megközelítette a 3500-at. A múlt hét adataihoz képest 17 százalékkal kevesebb embert, naponta mintegy 143-at szállítanak kórházba, ahol jelenleg 1386 embert ápolnak a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Intenzív ellátásban 536-an részsülnek.

Megjelenése óta 1 046 381 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 14 963-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.

MTI