Döntött a bíróság, a jókai cég köteles visszafizetni a 10 millió szájmaszk árát

2022. szeptember 27. - 15:57 | Belföld

Az Állami Tartalékalap (SŠHR) javára döntött a Galántai Járásbíróság az egészségügyi szájmaszkok szállítása ügyében. Az ítélet szerint az A-testing cég köteles kamatokkal együtt 3,885 millió eurót kifizetni az Állami Tartalékalapnak - tájékoztatott Jana Kondákorová, a Nagyszombati Kerületi Bíróság és a járásbíróságok szóvivője.

Döntött a bíróság, a jókai cég köteles visszafizetni a 10 millió szájmaszk árát
Fotó: TASR - illusztráció

A bíróság kötelezte a céget, hogy a jogerős ítéletet követő három napon belül fizesse ki a megítélt összeg kamatait, 2020. április 24-ig visszamenően. A tartalékalap azt a 3,885 millió eurót követelte vissza bírósági úton, amelyet előlegként fizetett ki az A-testingnek tízmillió darab, összesen 13 millió euró értékű egészségügyi szájmaszk leszállításáért. Erre nem került sor, ezért a tartalékalap elállt a szerződéstől, de a cég szerint a szerződés felbontása érvénytelen volt. Az A-testing kijelentette, kész teljesíteni a szerződésben foglaltakat, és ismételten együttműködésre kérte a tartalékalapot.

Az A-testing székhelye Jókán van, a céget 2020 januárjában alapították. Már márciusban, a COVID-19 járvány kitörésekor aláírta a szerződést az Állami Tartalékalappal, amelynek elnöke akkor még Kajetán Kičura volt, aki tanúként szerepelt az ügyben.

Michal Volný, az A-testing jogi képviselője a TASR hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a vállalat azután dönti el, fellebbez-e, hogy az ítéletet kézhez kapta.


(TASR)

Címkék: szájmaszk