Döntött a bíróság a roma férfi ügyében, akit nem szolgáltak ki egy kávézóban

2023. május 10. - 17:50 | Régió

Döntött a Pozsony I. Járásbíróság annak a roma férfinak az ügyében, akit 2017-ben nem szolgáltak ki egy losonci kávézóban.

Döntött a bíróság a roma férfi ügyében, akit nem szolgáltak ki egy kávézóban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az alperesnek bocsánatot kell kérnie a felperestől, és diszkrimináció miatt anyagi kártérítést kell fizetnie. A döntés nem jogerős – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Vanda Durbáková, a Polgári és Emberi Jogi Tanácsadó Iroda (Poradna pre občianske a ľudské práva) ügyvédje, a felperes jogi képviselője.

A tárgyalás május elején volt, a járásbíróság helyt adott a diszkrimináció miatt benyújtott keresetnek.

„A bíróság megállapította, hogy az alperes jogelődjének intézkedései roma etnikai hovatartozása alapján diszkriminálták a felperest, Ladislav Ráczot. A bíróság kötelezte az alperest, hogy kérjen bocsánatot a felperestől, és fizessen neki 1500 euró nem vagyoni kártérítést, valamint arra is, hogy térítse meg a bírósági költségeket"

- mondta Durbáková.

Az incidens 2017 augusztusában történt, amikor Ráczot, a lányát és egy barátját nem szolgálták ki egy losonci kávézóban. A személyzet arra hivatkozva tagadta meg a kiszolgálásukat, hogy az egy magánklub, ahol csak a tagokat szolgálják ki, ha felmutatják a klubkártyájukat. Az áldozat barátnője, aki nem roma, később megtudta, hogy a személyzet nem hajlandó romákat kiszolgálni. Amikor ő bement a kávézóba, tőle nem kértek klubkártyát.

Rácz még 2017-ben pert indított, az elsőfokú bíróságon csaknem hat évig tartott a tárgyalás. Az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz alapján korábban kimondta, hogy sérültek a felperes jogai.

„Ami a szolgáltatásokat illeti, bizonyos mértékben még ma is jelen van Szlovákiában a romákkal szembeni diszkrimináció. Remélem, ez a döntés más szolgáltatókat is elriaszt attól, hogy diszkrimináljanak másokat"

- zárta Durbáková.

TASR