Döntött a járványügyi bizottság: Szlovákia vörös listára helyezi Csehországot

2020. szeptember 14. - 17:59 | Belföld

A járványügyi szakbizottság döntése értelmében Csehország felkerül a vörös besorolású államok listájára – közölte elsőként Martin Klus külügyi államtitkár a közösségi oldalán.

Döntött a járványügyi bizottság: Szlovákia vörös listára helyezi Csehországot
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A szakértők szerint erre azért van szükség, mert Csehországban egyre inkább emelkedik a napi új fertőzöttek száma.

Klus szerint ez azt jelenti, hogy aki visszatér Csehországból Szlovákiába, annak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi koronavírustesztet, vagy az e-hranica formanyomtatványa segítségével ötnapos karanténba kell vonulnia, majd teszteltetnie kell magát. Kivételt ez alól a legközelebbi határátkelőhelytől legfeljebb 30 kilométerig ingázók, a diákok, a pedagógusok, a kutatók, az egészségügyi alkalmazottak, a mezőgazdászok, a szociális munkások, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, illetve bizonyos sportolók és művészek képeznek.

A Csehországra vonatkozó intézkedések betartását véletlenszerű ellenőrzésekkel fogják figyelni. Az intézkedés Klus szerint szeptember 18-tól lesz érvényben.

Az államtitkár szerint Magyarország és Ausztria továbbra is a zöld besorolású országok közt marad, az esetükben azonban fennáll a veszélye, hogy bármikor átsorolják a „vörös országok” közé, a szakemberek ezért azt javasolják, hogy fontolják meg az ide történő utazást.

„A biztonságos országok közé soroljuk Svédországot, Bulgáriát és Kanadát” – közölte Klus, majd hozzátette, Belgiumról, Hollandiáról és Portugáliáról is nagy vita zajlott az átsorolást illetően.

Az Ukrajnát illető tárgyalásokat egyelőre nem tudták befejezni. A hivatalos információkat a központi válságstáb ülése után jelentik majd be.

Matovič bírálta a Csehországról szóló információk közlését

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő is megerősítette a központi válságstáb ülése közben, hogy Csehország a vörös jelzésű országok listájára kerül.

Egyúttal bírálta Martin Klus külügyi államtitkárt, amiért a döntést még a tárgyalás idején nyilvánosságra hozta a közösségi oldalán. Mint állítja, ezzel rossz diplomáciai helyzetbe hozta Szlovákiát Csehországgal szemben.


TASR/para