Döntött a kormány: korlátozzák az emberek mozgását a húsvéti ünnepek alatt

2020. április 6. - 20:03 | Belföld

Igor Matovič kormányfő a hétfői kormányülést követően ismertetette a húsvéti ünnepek idejére vonatkozó korlátozásokat.

Döntött a kormány: korlátozzák az emberek mozgását a húsvéti ünnepek alatt
Fotó: TASR

A hétfői kormányülésen elfogadták a válságstáb által vasárnap javasolt intézkedést, amely szerint a húsvéti ünnepek alatt korlátozzák a szabad mozgást április 8. 0:00-tól április 13. 23:59-ig.

Kivételt képeznének azok, akik munkába (ide tartozik a magánvállalkozói tevékenység is), orvoshoz, illetve üzletbe, drogériába, gyógyszertárba, benzinkútra szeretnének menni létfontosságú dolgok végett, állateledelért, továbbá az önkéntesség vagy szomszéd segítése is engedélyezett járáson belül. A természetben is lehet majd tartózkodni a járáson belül - Pozsony és Kassa esetében a városon belül. Nem lehet viszont csoportokban tartózkodni, kivéve a saját családtagokkal, akikkel egy háztartásban élünk. A kivétel vonatkozik a közeli hozzátartozó temetésén való részvételre is.

„Mind egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben, és nem tudjuk, ki hordozhatja a vírust“ – kezdte beszédét Matovič, majd hozzátette: mi vagyunk a világon, akik a legintenzívebben használjuk a védőmaszkokat.

„Korántsem mondhatjuk, hogy már csak jobb lesz, mert jön a jó idő. Az, hogy nem nő drámaian a fertőzöttek száma, nem jelenti azt, hogy jól állunk. Sokkal nagyobb lehet a romatelepeken a probléma, mint azt gondoltuk“ – tette hozzá a miniszterelnök.

Matovič elmondása szerint, ha most engedékenyebbek lennének ebben a harcban, akkor nagyon hamar rosszabbra fordulna a helyzet. A kormányfő hangsúlyozta, a szigorú intézkedés célja az emberi életek védelme, és az, hogy ne fertőzzük meg a nagyszülőket és a hozzátartozókat az ünnepek idején sem.

A miniszterelnök közölte, ellenőrzések nélkül nem lenne értelme az intézkedésnek, ezért lehet rá számítani, hogy a szabad mozgás korlátozása idején rendőrök és akár katonák is ellenőrizhetnek a közutakon.

Matovič mindenkit felelősségteljes hozzáállásra szólított fel, hangsúlyozta, csak így győzhetjük le a járványt.


-para-