Döntött a kormány: már tudni, hol építenek kórházakat a helyreállítási terv keretében

2022. július 1. - 08:34 | Belföld

A kormány egyezségre jutott a kórházépítéssel kapcsolatban: a pénteki döntés értelmében a pozsonyi Rázsochy, valamint a turócszentmártoni egyetemi kórház lesz a része kivitelezési tervnek.

Döntött a kormány: már tudni, hol építenek kórházakat a helyreállítási terv keretében
Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (Fotó: TASR)

A kórházépítést a helyreállítási terv keretében valósítják meg.

Ez tehát azt jelenti, hogy két új kórház épül az országban: egy központi kórház Pozsony-Rázsochyban és egy kisebb Turócszentmártonban.

Előbbi a tervek szerint 281 milió euróból, utóbbi 330 milió euróból valósul meg. Pozsonyban 653, Turócszentmártonban 660 férőhellyel számolnak.

A tervben egyelőre csak az állami kórházak építésének megkezdése szerepel. A kisebb, nem állami kórházak felújítására vagy építésére vonatkozó terveket szeptemberben ismertetik.

Vladimír Lengvarský szerint 2024-ben kell megkötni a szerződéseket a kivitelezőkkel a kórházak építéséről, 2026-ban pedig már be kell fejeződniük az építkezéseknek.

Az eredeti tervek szerint azonban legalább még két kórház épült volna, a helyszínekről azonban vita folyik. Az egyik lehetőség, hogy Homonna és Rimaszombat lett volna a helyszín, míg a másik változat Eperjessel és Nagyszombattal számolt. Emellett az 1,2 milliárd euróból több már meglévő kórháépület is megújult volna, a felújítási tervekről egyelőre nem tájékoztatott a miniszter.


(TASR/para)