Döntött a kormány, szükség esetén gyorsított eljárásban fognak tárgyalni a „himnusztörvényt” módosító hidas javaslatról

2019. április 24. - 13:18 | Belföld

A Híd a parlament májusi ülésén rendezi az állami jelképekről szóló jogszabály állami himnuszokra vonatkozó részét.

Döntött a kormány, szükség esetén gyorsított eljárásban fognak tárgyalni a „himnusztörvényt” módosító hidas javaslatról
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„A kormány szerdai ülésén tárgyalt arról a képviselői indítványról, amellyel a Híd az állami jelképekről szóló törvénynek az állami himnuszokra vonatkozó vitatott rendelkezését kívánja módosítani. A kormányülésen arról is döntés született, hogy a hidas módosító javaslatáról a parlament gyorsított eljárásban tárgyaljon. Erre abban az esetben lesz szükség, ha a parlament megtöri az államfő vétóját és az értelmezési bizonytalanságok miatt emóciókat kiváltó jogszabály a jelenlegi formában lépne életbe.

A Híd parlamenti képviselői a parlament májusi ülésén nem szavazzák meg az Andrej Kiska köztársasági elnök által megvétózott jogszabályt, ha a parlament mégis megtörné az államfői vétót, képviselői indítvánnyal rendezi a jogszabály állami himnuszokra vonatkozó részét. A kormány mai döntése értelmében erről a módosító javaslatról a honatyák a parlament májusi ülésén gyorsított eljárásban tárgyalnának.

"Úgy változtatjuk meg a jogszabály vitatott passzusát, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, Szlovákiában az állami himnusz mellett mindenki szabadon énekelheti azt a himnuszt is, amelyik az ő szívének kedves"- hangsúlyozta a kormány és a Híd alelnöke Sólymos László.

A 13. paragrafus eltérő értelmezése miatt adódott problémát a módosító javaslat kidolgozói az alábbi mondattal rendeznék:

Az előző mondat nem érinti a fizikai és jogi személyek más állam himnuszának lejátszásához vagy elénekléséhez fűződő jogát.

Kapcsolódó cikk/videó:
Azt ígérik, ha életbe is lép, csak pár napig marad érvényben a „himnusztörvény” (VIDEÓ)
Lex DAC: Danko meghajol a Híd akarata előtt
LEX DAC: Kiska adott egy esélyt a hidasoknak, de nehéz lesz helyrehozni a történelmi bénázást

(parameter)