Döntött a Központi Válságstáb: már biztos, hogy lesz országos tesztelés hétvégén

2020. október 26. - 18:47 | Belföld

A Központi Válságstáb döntése értelmében a hétvégén, október 31-én, szombaton és november 1-jén, vasárnap országos koronavírus-tesztelés lesz Szlovákiában - tájékoztatott Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök a válságstáb hétfői ülése után.

Döntött a Központi Válságstáb: már biztos, hogy lesz országos tesztelés hétvégén
Fotó: TASR

„Nagyon örülök, hogy bebizonyosodott, hogy a tesztelésnek van értelme. Remélhetőleg a következő, hétvégi akcióval több tízezer fertőzöttet tudunk azonosítani, akiket arra fogunk kérni, hogy tíz napig maradjanak karanténban, nehogy másokat fertőzzenek" - mondta Matovič.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter elmondta, annak, hogy az eredetileg három napra tervezett általános tesztelést csak két napon át, szombaton és vasárnap fogják végezni, személyi, logisztikai és anyagi okai vannak. Daniel Zmeko, a fegyveres erők vezérkari főnöke hozzátette, ma éjszaka az akció átütemezésén fognak dolgozni a művelet irányítói.

Mivel a tesztelés nem három, csak két napig tart, Zmeko szerint a személyi kapacitás kiegészítésére és átütemezésekre is szükség lesz. A vezérkari főnök azt mondta, nem akarják túlfeszíteni a húrt, mert szerinte az első tesztelés során is az emberi teljesítőképesség határáig dolgoztak azok, akik az akcióban részt vettek. Hozzátette, óránként körülbelül 35 embert kell letesztelni minden tesztelőponton.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter elmondta, úgy véli, az általános tesztelés, majd a tesztelés második fázisa lehetővé teszi, hogy azonosítsák a fertőzöttek nagy részét. Szerinte ezután csökkennie kell a fertőzöttek számának. Úgy véli, bármely más megoldás drágább, nehezebb lenne, és drasztikus a gazdaság számára. Úgy gondolja, más országokat is inspirálhat ezzel az akcióval, és a tesztelés után fellélegezhetünk.

„Egyedülálló projektet kínál a kormány a lakosságnak, olyat, amely a legnagyobb szabadságot nyújthatja ebben a kritikus helyzetben" - mondta Krajčí, hozzátéve, hogy az emberek maguk is láthatják, hogy egyre többen kerülnek kórházba és egyre több áldozatot követel a járvány. Figyelmeztetett, hogy a baj egyre nagyobb lehet, és összeomolhat az egészségügyi rendszer.

Bár ezen a héten felfüggesztették az orvostan- és a gyógyszerészhallgatók szakmai gyakorlatát, Krajčí közölte, tárgyal a karok dékánjaival az egyetemi hallgatók munkalehetőségeiről. „A kiválasztott kórházban dolgozhatnának orvos felügyelete mellet" - mondta.

Naď egyúttal megerősítette, több országgal is tárgyalnak arról, hogy segítséget nyújt Szlovákiának a tesztelés lebonyolításához, felszerelést és szükség esetén egészségügyi szakembereket is küldenének. „De egyelőre abból indulunk ki, hogy magunk is meg tudjuk csinálni” - mondta. Reményei szerint kedden már világosan fogják látni a helyzetet és azt, hogy esetleg miből van hiány, és tájékoztatni tudják a külföldi partnereket, szükség van-e segítségre, egészségügyi szakemberekre.

A kormányfő elárulta, a Központi Válságstáb csak két forgatókönyvről tárgyalt: vagy országos tesztelés, vagy országos leállás. Naď közölte, egyelőre csak a tesztelés első, e hétvégi fázisáról döntöttek, utána ismét összeül a válságstáb, hogy eldöntse, megtartják-e a tesztelés második fázisát. Matovič kijelentette, bírságot kap az, akinek a hétvégén pozitív lett a tesztje, mégsem vonult karanténba, hanem egy másik helyszínen újra teszteltette magát. Hozzátette, hogy az országos szűrés után a határátkelőkön is bevezetik a COVID-19-tesztelést. Megfelelő kapacitás híján hamarabb erre nincs lehetőség, mivel összesen 60 határátkelőről van szó.


TASR