Döntött a Legfelsőbb Bíróság: Kotleba bűnös, de nem kell rács mögé vonulnia, a képviselői mandátumának viszont búcsút inthet

2022. április 5. - 14:08 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa kedden teljes egészében hatályon kívül helyezte a Specializált Büntetőbíróság két évvel ezelőtti határozatát Marian Kotleba 1488 eurós csekkjeinek ügyében, és jelentősen mérsékelte a büntetését.

Döntött a Legfelsőbb Bíróság: Kotleba bűnös, de nem kell rács mögé vonulnia, a képviselői mandátumának viszont búcsút inthet
Marian Kotleba (Fotó: TASR)

A Specializált Büntetőbíróság 2020 októberében négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítélte Kotlebát. A Legfelsőbb Bíróság a Specializált Büntetőbírósághoz hasonlóan bűnösnek találta Kotlebát, de jelentősen mérsékelte a büntetését:

az alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kifejezésének bűncselekménye miatt 6 hónapos feltételes börtönbüntetést kapott, amelyet másfél évre felfüggesztettek, ez tehát azt jelenti, hogy Kotlebának nem kell börtönbe vonulnia. Mivel azonban a bíróság bűnösnek találta, elveszítette képviselői mandátumát.

A Legfelsőbb Bíróság fellebbviteli tanácsának elnöke, Pavol Farkaš nemcsak 14-es és 88-as számok náci és neonáci szimbolikáját, hanem a csekkek átnyújtásának időpontját is hangsúlyozta, azokat ugyanis a ĽSNS elnöke a szlovák állam kikiáltásának évfordulóján adta át. A bíróság szerint Kotleba "a fasizmus és a nácizmus elvein alapuló szlovák állam létrejöttét ünnepelte" ilyen módon.

A Specializált Büntetőbírósággal ellentétben azonban a Legfelsőbb Bíróság nem jutott arra a megállapításra, hogy Kotleba ezeket az ideológiákat hirdette is. „Ez nem bizonyítható minden kétséget kizáróan" – tette hozzá a szenátus elnöke. Hozzátette, az elítélt a ĽSNS elnökeként és Besztercebánya megye elnökeként követte el a bűncselekményt.

Kotleba az ítélethirdetést követően kijelentette, a csekkekkel kapcsolatos tárgyalás célja az volt, hogy megfosszák parlamenti mandátumától. "A rendszer feladatát teljesítették" – reagált.

„Megvan az ítélet a Szlovák Köztársaság nevében. Szegény családok segítéséért 18 hónap feltételes. A valóságban azonban a büntetés teljes más – a képviselői mandátum elvesztése” – tette hozzá Kotleba, kiemelve, egész idő alatt erre ment ki a játék.

Márciusban volt pontosan öt éve, hogy Besztercebánya akkori megyeelnöke, Marian Kotleba szimbolikus, 1488 eurós csekkeket osztott embereknek. Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint is neonáci jelképről volt szó. Kotleba egy nyilvános rendezvényen három családnak nyújtotta át a csekket. Az eljárás során végig azt állította, hogy csak véletlen egybeesés, hogy az összeg épp 1488 euróra jött ki.

Ružena Sabová bírónőnek kétsége sem volt Kotleba neonáci ideológiát hirdető szándékát illetően, és döntését a csaknem 40 oldalas dokumentumban több bizonyítékra alapozta. A fellebbviteli tárgyalásra a Legfelsőbb Bíróságon idén márciusban került volna sor, a tárgyalás kitűzött időpontját azonban törölték, mert a vádlott időt kért, hogy áttanulmányozhassa az ügyész által előterjesztett új bizonyítékokat, és hogy állást foglalhasson ezekkel kapcsolatban.

Az új időpontot mára tűzték ki, a ĽSNS elnöke viszont tegnap délután bejelentette, hogy nem tud megjelenni a tárgyaláson, mert a beteg fiát kell ápolnia, ezért azt kérte, hogy napolják el a tárgyalást. A bíróság szerint azonban az indoklás nem volt hiteles, így megtartották azt. A kezdést követően nem sokkal viszont bombariadó miatt kellett félbeszakítani a tárgyalást, így az csak 12 óra után folytatódhatott.

Kotlebát négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegette.


(TASR/aktuality.sk/para)