Döntött a miniszter, AstraZenecával már nem úgy oltanak, ahogy eddig

2021. május 11. - 16:42 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium felfüggesztette az AstraZeneca első dózisával való vakcinázást. 

Döntött a miniszter, AstraZenecával már nem úgy oltanak, ahogy eddig
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Vladimír Lengvarský döntése azután született, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) pénteken jelezte, az oltóanyag beadása valószínűleg összefügg egy 47 éves nő halálával.

A nevezett szérummal történő első oltásokat függesztették fel. A szaktárca jelenleg több alternatívát fontolgat arra vonatkozóan, miként fognak ebben az ügyben eljárni Szlovákiában. Összesítik a szakértői véleményeket és ezzel kapcsolatban még a héten nyilatkozni fog a minisztérium.

Az említett 47 éves hölgyet az AstraZeneca Vaxzevria nevezetű vakcinájával oltották be, az orvosi jelentések szerint a halálát trombózis okozta, ami a ritkán előforduló mellékhatások közé tartozik. A genetikai vizsgálatok véralvadási rendellenességet állapítottak meg a nőnél. A szakértők valószínűsítik, hogy kapcsolat van a genetikai hajlam és az azt követő trombózis között.

Szlovákiába jelenleg a 18 és 44 év közti korosztályt oltják az AstraZeneca vakcinájával. A trombózis kialakulásának kockázata az oltást követően minimális, kb. 200 ezer beoltottból 1-nél fordulhat elő. Ezen a téren főként a 60 éven aluli nők a legveszélyeztetettebbek.

Az AstraZeneca első adagját eddig több mint 440 ezren kapták meg, a másodikat pedig több mint 38 ezren. Az oltóanyagra 177 ezer személy jelentkezett be az úgynevezett elektronikus váróterem listáján.

A legtöbb embert eddig a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltottak be.

(DenníkN)