Döntött a parlament az abortusztörvénnyel kapcsolatban

2019. február 8. - 12:59 | Belföld

Nem változik a hivatalos abortuszpolitika, a képviselők ugyanis nem szavazták meg Richard Vašečka független parlamenti képviselő terhességmegszakításról szóló módosító törvényjavaslatát.

Az ĽSNS már benyújtott egy hasonló javaslatot, de azt később visszavonták.

Vašečka be szerette volna tiltatni az indokolatlan terhességmegszakítást. Kivételt képeztek volna azok az esetek, amikor az anya élete vagy egészsége van veszélyben, amikor az érintett bűncselekmény következtében esik teherbe, illetve ha a magzat az élettel össze nem egyeztethető, akár genetikai, akár más alapú betegségben szenved.

Az ellenzéki képviselő javaslatát 46-an támogatták, köztük az SNS néhány tagja, akik a szándékukat előre jelezték, továbbá az ĽSNS frakciója, a Smer-SD, az OĽaNO és a Sme rodina néhány tagja, Eduard Adamčík (Most-Híd), valamint Richard Vašečka és Igor Janculík független képviselők.

„Ezzel a szavazással a meg nem született gyermekeket és az anyákat szerettük volna támogatni, csakúgy, mint a társadalom nagy része. Az SNS népességpolitikája elutasítja az indokolatlan terhességmegszakítást és a meg nem született gyermekek diszkriminációját" – mondta Eva Smolíková, az SNS alelnöke.


(TASR)