Döntöttek a finnek: Ha tetszik Putyinnak, ha nem, Helsinki beadja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

2022. május 15. - 17:19 | Külföld

Finnország be fogja adni csatlakozási kérelmét a NATO-hoz - erősítette meg vasárnap Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin kormányfő Helsinkiben.

Döntöttek a finnek: Ha tetszik Putyinnak, ha nem, Helsinki beadja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz
Sanna Marin kormányfő -TASR

A lépést még a finn törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, azonban szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása.

"Ma, az elnök és a kormány külügyi bizottsága közösen eldöntöttük, hogy Finnország (...) be fogja adni csatlakozási kérelmét a NATO-hoz" - ismertette Niinistö az elnöki palotában.

A finn államfő a skandináv ország számára történelmi jelentőségű pillanatról beszélt. "Új korszak veszi kezdetét" - fogalmazott Niinistö.

"Oroszország Ukrajna elleni támadásával minden megváltozott, és én, személy szerint, úgy vélem, nem számíthatunk békés jövőre önmagunkra támaszkodva Oroszország tőszomszédságában" - jelentette ki Sanna Marin kormányfő.

A finn kormányfő szerint Helsinkinek mára teljesen más Oroszországgal van dolga, mint még pár hónapja. A lehetséges orosz ellenintézkedésekre tekintettel közölte, hogy Finnország minden eshetőségre felkészült.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette finn hivatali partnerét szombati telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakoznia a NATO-hoz, és ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna.

Finnországnak mintegy 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal.

Vasárnap várhatóan Svédország is állást foglal a lehetséges NATO-csatlakozás kérdésében.

Mindemellett a NATO-tag Törökország pénteken jelezte, hogy megvétózhatja a két észak-európai ország csatlakozását az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia támogatása miatt.

Niinistö kissé zavarkeltőnek nevezte Törökország álláspontját. "Amire szükségünk van, az egy nagyon világos válasz, kész vagyok új párbeszédet folytatni Recep Tayyip Erdogan török államfővel az általa felvetett problémákról" - tette hozzá a finn elnök.

mti/para

Címkék: Finnország, NATO