Döntöttek Menyhárték: az MKP és a Híd együttműködése legyen az alap, amire építeni lehetne (VIDEÓ)

2019. október 12. - 15:22 | Belföld

Szombatra hívta össze az MKP az országos tanácsát, hogy végre megtudhassa a választópolgár, melyik hazai magyar párt kivel indulhatna a soron következő parlamenti választásokon. A Menyhárt József vezette tömörülés úgy határozott, hogy a hazai magyarság két meghatározó pártjának - a parlamenten kívüli MKP, illetve a kormánypárti Híd - együttműködése képezheti az alapot, amire építeni lehet.

Döntöttek Menyhárték: az MKP és a Híd  együttműködése legyen az alap, amire építeni lehetne (VIDEÓ)
Fotó: Paraméter

Menyhárt pártelnök elmondta, választási pártban gondolkodnak, "nyitunk a Híd párt felé", amelyik felvetette, hogy érdeklődnének ilyen megoldás irányába. Hogy a tárgyalások újra megkezdődhetnek," remény és lehetőség, hogy lehet egységes képviselet." - szögezte le az MKP irányítója.

A Híd rögtön reagált is a fejleményre, mondván: "pozitívan értékeli az MKP OT-a mai döntését, s legfőképpen azt, hogy akkor, amikor az ország és a szlovákiai magyar közösség az önálló Szlovákia történelmének egyik legfontosabb parlamenti választása előtt áll, át tudott lépni azokon az árkokon, amelyeket az elmúlt évtized csatározásai vájtak pártjaink és választóink közé." A kormánypárt szerint "jelenleg, pár hónappal a választások előtt, nem újabb, összefogást szorgalmazó tömörülésékre van szükség, hanem arra, hogy eredményekkel és kiépített szervezekkel rendelkező pártjaink megtalálják az eredményes együttműködés formáját. Azt a formát, amely biztosítja a csatlakozó pártok identitásának, arculatának a megőrzését, és azoknak a régióknak a fellendítését, amelyekben nemzeti, etnikai kisebbségeink élnek. Ezt tartottuk szem előtt, amikor az MKP képviselőit tárgyaló asztalhoz hívtuk." A Híd elnöksége ezzel a kérdéssel mindjárt a hét elején foglalkozni fog.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum vezetője úgy véli, pártja a kormányváltásban érdekelt, és mivel a Híd ennek a kormánynak a tagja, vele ezt nem lehet kivitelezni. "Azt szeretnénk, hogy a magyarok a jó oldalon álljanak, és ne szövetkezzenek a rosszal. Továbbra is érvényes a megállapítás: ahol Bugár szerepel, a Magyar Fórumnak nincs keresnivalója. Marad a külön indulás lehetősége, folytatjuk a tárgyalást az Összefogással."

Az Összefogás mozgalom nevében Mózes Szabolcs nyilatkozott, aki elmondta: „Az Összefogásnak sikerült olyan helyzetet teremtenie, amiben először mutatkozik valós esély a magyar-magyar megegyezésre. Mi ehhez nemcsak a társadalmi nyomást, de a kulcsrakész megoldást, egy tömegek által megtámogatott választási pártot is létrehoztunk. Most az MKP és a Híd vezetőségén a felelősség, hogy transzparensen, minél több új arcot és ötletet bevonva, az öntisztulás jeleit mutatva egyezzenek meg, ellenkező esetben a választók ezt pártpaktumnak, becsapásnak, saját hatalmuk átmentésének fogják értékelni.”

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, aznap tárgyalóasztalhoz ültek a Hídon kívüli hazai magyar pártok képviselői, hogy megvitassák, miképpen lehetne összefogni az erejüket és nekivágni a pár hónap múlva esedékes választásoknak. Akkor az is kiderült, hogy az MKP szombatra halasztja a döntést, kivel működne együtt: a Magyar Fórum - Összefogás formációval vagy pedig a kormánypárti Híddal.

(sp)

Címkék: MKP, országos tanács, híd