Döntöttek, mikortól ebédelhetnének ingyen az óvodások és diákok

Az óvodák utolsó évfolyamában már 2019. január 1-ével bevezethetik az ingyenes ebédet.

Az alsó és felső tagozatos, alapiskolás diákok viszont csak jövő szeptembertől ebédelhetnének ingyen. A kormány így biztosítana elég időt a városoknak és a községeknek, valamint az oktatási intézményeknek arra, hogy beszerezhessék a szükséges műszaki felszerelést, és szükség esetén bővíthessék a személyzetet az iskolai étkezdékben. A Smer-SD kormánypárt, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) közötti megállapodásról Robert Fico, a Smer-SD elnöke számolt be egy keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve: a Pénzügyminisztérium további kétmillió eurót ígért arra az esetre, ha problémák merülnének fel az intézkedés gyakorlati megvalósítása során.

A Smer-SD képviselői be fognak terjeszteni egy módosító javaslatot, amely tartalmazni fogja, hogy az egyes intézetekben mikortól lép érvénybe a jogszabály.

Fico kifejtette: a ZMOS mindent el fog követni annak érdekében, hogy az ebéd árát fedező, 1,20 euró értékű hozzájáruláson túl sehol se kérjenek felárat. „Azt akarjuk, hogy az ebédek tényleg ingyenesek legyenek” – hangsúlyozta a pártelnök.

Jozef Turčány, a ZMOS elnöke elmondta: az iskolai étkezdékben ebédelő gyerekek száma növekvő tendenciát mutat. „2003-ban még csak az alapiskolások 44%-a étkezett az iskolában, 2017-ben már a 70%-uk. Az óvodákban ez az arány 86%-ról 97%-ra emelkedett” – számolt be róla Turčány. Úgy véli, kompromisszumos megoldás született, melynek köszönhetően a városok és a községek több időt nyertek arra, hogy biztosítani tudják az alapiskolai étkezdék számára a szükséges felszerelést és a munkaerőt.

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter elmondta: a tárcája kész segítséget nyújtani, hogy biztosítva legyen a kellő számú dolgozó az iskolai étkezdékben. Példaként a közfoglalkoztatási projektet említette, amelyre 8,5 millió eurót ford

TASR