Döntöttek róla, hogyan osztják szét az eperjesi károsultak közt a már összegyűlt 2,2 millió eurót

2019. december 11. - 15:17 | Régió

Az eperjesi városi képviselők szerdai ülésükön jóváhagyták annak módját, hogyan osszák szét a károsultak megsegítésére nyitott számlán összegyűlt összeget.

Döntöttek róla, hogyan osztják szét az eperjesi károsultak közt a már összegyűlt 2,2 millió eurót
Fotó: TASR

A megadott számlán december 10-én délelőtt 11.01-kor az állás a következő volt: 2 273 762,39 €. Ez az összeg tartalmazza a kormány által küldött egymillió eurót is.

Andrea Turčanová polgármester közölte, hogy az egész pénzösszeget a Munkács utcai 7-es számú lakóházban történt robbanás károsultjainak alapvető szükségleteire fordítják.

Hiányzó irataik, készpénzük és gyógyszereik okán rendkívüli juttatásban részesítették a károsultakat. Szombattól keddig 42 személynek összesen 8400 eurót fizettek ki ilyen módon. A polgármester asszony szerint a város más forrásból is kap felajánlásokat, adományokat.

A város rövid időn belül a károsult lakosok rendelkezésére akar bocsátani nyolc lakást, amely épp rendelkezésükre áll vagy hamarosan rendelkezésükre fog állni. Emellett biztosítják az egyik helyi hotelben négy apartman átalakítását és további lakóegységek kialakítását hosszú távú lakhatás biztosítása céljából.

A városi képviselő-testület által elfogadott alapelvek alapján 500 eurós lakhatási támogatást biztosítanak az egy háztartásban élő családtagok számára fél éven keresztül. Ugyanilyen összeget, csak három hónapig nyújtanak a szomszédos panelház 9-es bejáratában lakók számára, akik szintén nem költözhetnek vissza még a lakásaikba.

A pénzt azok kapják meg, akiknek ebben a két panelházban volt az állandó lakhelyük vagy minimálisan három hónapot ott tartózkodtak. Mivel azonban az irataik odalettek, így lehetővé teszik számukra, hogy tanúk igazolják, hogy ott éltek.

A 7-es számú panel lakosai számára lakásonként 10 ezer eurós, a 9-es számúban lakóknak 3 ezereurós egyszeri juttatást biztosítanak, hogy átvészeljék az előttük álló nehéz időszakot. Ezt a támogatást a lakások tulajai és azok is megkapják, akik legalább 3 hónapig éltek ott bérleti vagy más szerződés alapján.

A fennmaradó összeget, amely még 2020. január 31-ig összegyűlik, a 7-es számú lépcsőházban lakók között osztják szét lakásaik mérete alapján. Ehhez kérvényt kell benyújtaniuk január végéig.

Vladimír Tomek városi szóvivő mindemellett közölte, hogy a helyszínen jelenleg előkészületi munkálatok zajlanak a bontáshoz. Emlékeztetett, hogy biztonsági szempontból a fokozatos szétszerelés és bontás a célravezető, hogy ne károsodjanak a környék panelházai, és humán szempontból is, mivel egy személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

(TASR)