Dörmögnek a vezető smeresek, amiért képviselőik ĽSNS-esekkel konzervatívkodnak!

2020. május 18. - 15:09 | Belföld

Vezető Smer-képviselők és maga Peter Pellegrini is nehezményezte, hogy két képviselőjük ĽSNS-es képviselőkkel hoz létre konzervatív értékplatformot a parlamentben, amellyel a múlt héten egyébként az OĽaNO-t és a Sme rodinát is megkörnyékezték, de kosarat kaptak. Mindenesetre tettek már egy közös javaslatot a vasárnapi boltzár megtartására.

Dörmögnek a vezető smeresek, amiért képviselőik ĽSNS-esekkel konzervatívkodnak!
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

"A Smer-SD pozíciója és értékrendje világos. Amennyiben a képviselőink nem osztják azt, azért felelősséget kellene vállalniuk, és a lehetőségek egyike, hogy távoznak" - reagált Ján Podmanický és Marián Kéry lépésére Peter Žiga, a Smer egyik alelnöke. Úgy véli, mindkét Smer-képviselőnek magyarázatot kellene adnia a lépésére.

Hasonlóan vélekedett Peter Pellegrini, a parlament alelnöke is, aki szerint mindennemű együttműködés az ĽSNS-szel egy hibás lépés. Bízik benne, hogy kollégái is tudatosítják ezt.

A platform alapítását személyes döntésüknek tartja, amihez viszont a Smernek is kellene, hogy legyen egy-két szava. "Vitázhatunk értékrendekről, de ilyen vitát nem folytathatunk a szélsőségesekkel. A szociáldemokrácia nem kötődhet azokhoz a szélsőségesekhez, akik a mai napig kétségbe vonják a Szlovák Nemzeti Felkelést" - fogalmazott.

Richard Raši, a Smer-SD alelnöke leszögezte, hogy Ján Podmanický és Marián Kéry képviselők nem tájékoztatták a kezdeményezésükről a párt többi tagját. „Meglepődtem, amikor láttam a sajtótájékoztatójukat. Még ha nem is közvetlenül Kotlebáékról volt szó, hanem a KDŽP színeiben induló képviselőkről, először a párt vezetésével kellett volna erről egyeztetniük” – tette hozzá. Raši hangsúlyozta, hogy nem a párt kezdeményezéséről van szó.

Kollégáihoz hasonlóan vélekedett Denisa Saková képviselő, aki úgy véli, hogy ha azt állítják, nem működnek együtt az ĽSNS-szel, akkor ezt sem támogathatják. "A saját lépéseiért mindenki saját maga felelős és magának kell levonni a politikai következményeket" - fogalmazott.

Az ĽSNS szóvivője, Ondrej Ďurica visszautasította, hogy összefogtak volna a Smer-SD-vel. Szerinte csupán arról van szó, hogy megmutatkozott, a politikai színtér különböző oldalain találhatók olyan képviselők, akik "visszautasítják a veszélyes liberalizmust és a halál kultúráját".

(TASR)