A Dôvera adóügyeit piszkálja a PS/Spolu, feljelentették a Pentát!

2020. január 13. - 14:29 | Belföld

A parlamenten kívüli PS/Spolu koalíció beadványt intézett az ügyészséghez és a pénzügyi hatósághoz a Pentával, azon belül is a Dôvera egészségügyi biztosítóval kapcsolatban.

A Dôvera adóügyeit piszkálja a PS/Spolu, feljelentették a Pentát!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A két politikai formáció elnöke, Michal Truban és Miroslav Beblavý erről a Penta főépülete előtt hétfőn tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Beadványaikban arra mutatnak rá, hogy 2009-ben a Dôvera hitelkamatokra fordított költségekkel és a biztosítási mag leírásaival is csökkentette az adóalapját, aminek köszönhetően magasabb hasznot fizethetett ki az egyetlen részvényesének, a Pentának, ezek a leírások viszont nem biztos, hogy összhangban vannak az előírásokkal.

Beblavý közölte, reményeik szerint legalább az összeg adómentes részét visszakaphatná az állam, ami becslésük szerint mintegy 40 millió euró. Mindemellett elvárják, hogy a vétkeseket megbüntessék, és hogy kiderüljön, ki volt a pénzösszeg kedvezményezettje.

A cselekményre reagált a Penta is, Gabriel Tóth szóvivő közölte, a PS/Spolu kezdeményezését választási kampányuk részének tekintik. Visszautasítják ugyanakkor, hogy újra megnyissák az egészségügyi biztosítók gazdálkodásának témáját.

"Soha nem volt szó arról, hogy 400 millió eurót kivontak volna a Dôvera biztosítóból. A részvényesekkel szembeni kötelezettségek teljesítése recap formájában történt, ami egy standard banki hitelfelvétel a jövőbeni nyereség kifizetésére" - húzta alá.

Emlékeztetett arra is, hogy a Dôvera az egészségügyi ellátás térítésében rendkívül effektíven működik, egy alkalommal sem kellett fennállása óta a biztosítót kisegítenie az államnak, emellett egyszer sem kapott államim dotációt. Hozzátette, csak 2011-től kezdődően 150 millió eurót fizettek az államnak adó vagy járulék formájában, miközben az egészségügyi beruházásaik értéke 2023 végére eléri a 480 milliót.

(TASR)

Címkék: Penta, Dovera, PS/Spolu