Drágább lesz az építkezés - 2020-tól már csak energiatakarékos házak épülhetnek

2018. december 17. - 11:32 | Belföld

2020-tól már csak energiatakarékos családi házak (és más épületek) kaphatnak építkezési engedélyt - hívja fel a figyelmet az új normákra a SME napilap internetes kiadása.

Drágább lesz az építkezés - 2020-tól már csak energiatakarékos házak épülhetnek
Fotó: TASR - illusztráció

Az új építkezési normák az Európai Unió összes tagországára érvényesek lesznek. 2020-tól a mostani gyakorlathoz képest sokkal energiatakarékosabb házakat kell építeni. Azok az épületek, amelyek nem teljesítik ezeket a feltételeket, építkezési engedélyt sem kaphatnak.

"Napjainkban még elektromos talajfűtéssel is meg lehet oldani a családi házak fűtését, amennyiben megfelelő az épület tájolása, és minőségi anyagokból készül. Az új norma viszont az említett technológiához képest kb. 50 százalékkal kisebb energiafelhasználást ír elő, így 2020-tól az ügyfeleknek hőszivattyús fűtést kell választaniuk" - nyilatkozta a SME-nek egy kivitelező.

Nemcsak a fűtési technológia változik a jövőben, a hőveszteség minimalizációjának érdekében az új építésű házakat minőségesebb anyagokból is kell majd építeni - ez érvényes a falazóanyagra, a hőszigetelésre, illetve a nyílászárókra is, amelyekből már csak a legalább háromrétegű üvegfelülettel rendelkezők lesznek beépíthetők. Hogy az új elvárásokat teljesíteni lehessen, minden új családi házat szellőzőrendszerrel is fel kell majd szerelni - melybe igény szerint a klimatizáció is beépíthető.

Mindez természetesen a kivitelezés költségeit is emelni fogja, a szakértők szerint a mostanihoz képest kb. 10-20 százalékkal növelheti az építkezés árát az említett alapanyagok és technológiák beépítése. Ugyanakkor fontos tudatosítani, hogy hosszútávon az említett technológiák akár 50 százalékkal csökkenthetik az ilyen épületek rezsiköltségét - a mai standardokhoz képest.

Az Európai Bizottság azt szeretné elérni a normák bevezetésével, hogy az új házak kevesebb energiát fogyasszanak, és így váljanak fenntarthatóbbá, környezetkímélőbbé. Manapság az összes szén-dioxid-kibocsátás kb. 40. százaléka az épületek számlájára írható.

Az új normák az új építésű középületekre is érvényesek lesznek. A befektetőknek már most is a szigorúbb normák vonatkoznak, ha 1500 négyzetméternél nagyobb épületet terveznek, 2019-től pedig minden 350 négyzetméternél nagyobb épületre az új normák vonatkoznak majd. A 350 négyzetméternél kisebb épületeket 2020 január 1-jén "éri utol" a normaszigorítás - amely alól csak a felújítási munkálatok, a víkendházak, és a rekreációs célt szolgáló épületek élveznek majd kivételt.

(SME/parameter)