Drágább lesz és rövidül a rendelői gyerekorvosi ügyelet – még a parlamentnek is rá kell bólintania

2023. augusztus 8. - 20:13 | Belföld

A rendelői gyermekorvosi ügyeletek csak este nyolcig lesznek elérhetők a jelenlegi 10 óra helyett, állapodott meg az egészségügyi minisztérium a rendelői gyerekorvosokkal és a kórházak képviselőivel. Drágul azonban az ügyeleti kezelés azoknak, akik indokolatlanul veszik igénybe, 150 százalékkal kell majd többet fizetni.

Drágább lesz és rövidül a rendelői gyerekorvosi ügyelet – még a parlamentnek is rá kell bólintania
Fotó: TASR

2024. január 1-től csak este nyolc óráig lesz rendelői gyerekorvosi ügyelet, állapodott meg Michal Palkovič egészségügyi miniszter az orvosok és a kórházak képviselőivel. A miniszter elismerte, hogy összeomlás előtt áll az járóbeteg-ellátás, jelenleg a gyerekorvosi hálózat működtetésének a problémái látszanak a legjobban. Az elmúlt hetekben több száz gyermekorvos mondta fel a sürgősségi rendelőkben szolgálatait, elsősorban túlterhelésre hivatkozva. A sürgősségi járóbeteg-ellátás leállása viszont a kórházi ügyeleteket hozná nehéz helyzetbe, mivel a betegek azokat terhelnék le.

„Ezek az intézkedések már elkerülhetetlenek, mert az utóbbi 20 évben semmi sem történt” – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

A minisztérium vállalta, hogy a sürgősségi ügyelet rövidítése mellett 35 százalékkal növelni fogja a sürgősségi rendelők fenntartási költségeit.

Drágább lesz az ügyelet, ha indokolatlanul veszik igénybe

A rendelési idő lerövidítése mellett emelik az indokolatlan igénybevételért fizetett díjakat is, amivel azt szeretnék elérni, hogy tényleg csak azok vegyék igénybe a sürgősségi ügyeletet, akiknek arra valóban szükségük van. „Mintegy 2,5-szörös díjemelésben egyeztünk meg” – tájékoztatott Palkovič.

Ez azt jelenti, hogy a rendelői sürgősségi ügyeleten az eddigi 2 euró helyett 5 eurót fizetnek majd azok, akik várhattak volna egy napot a kezeléssel, a kórházi sürgősségi ügyeleten pedig a jelenlegi 10 euró helyett 25 eurót kell majd fizetniük.

Indokolt esetnek az számít, ha a beteget legalább 2 órán át kezelik vagy kórházi ellátást rendelnek el – ilyen esetben nem kell fizetni. Ezek az intézkedések is várhatóan 2024. január 1-jén lép majd életbe, és még ezeket is el kell fogadnia a parlamentnek.

Napközben vigyék orvoshoz a gyereket

Alena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászatért felelős szakértője arra kér mindenkit, hogy a szülők elsősorban a napi rendes fogadóórákban vigyék orvoshoz a beteg gyerekeket.

„Kérünk mindenkit, hogy menjenek napközben a gyerekorvoshoz, az ügyeletet hagyják meg azoknak, akiknek tényleg akkor van rá szükségük – mondta Prokopová. – Ellenkező esetben éppen azok nem kapják majd meg a szükséges ellátást, akiknek valóban szükségük lenne rá az állapotuk hirtelen rosszabbodása miatt.”

A gyermekorvosok már létrehoztak egy tájékoztató portált „Pediatri ďeťom” címmel, ahol a szülők tanácsot kaphatnak, és már készül egy applikáció is, ami segít majd a szülőknek eldönteni, hogy a gyereküket tényleg azonnal orvoshoz kell-e vinniük, vagy megvárhatják a másnapi rendelési időt.

Megegyeztek abban is, hogy a gyermekorvosi rendelők a munkanapokon legalább napi 7 órában fogadják a beteg gyerekeket.

„A statisztikák azt mutatják, hogy 30 százalékban olyanok látogatják az ügyeleteket, akik meg tudnák várni a másnapi rendes fogadóórákat” – indokolta az intézkedéseket Marián Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetségének (ANS) elnöke.

A ma elfogadott megállapodás egy szélesebb intézkedéscsomag része lesz, amelybe bekerül majd a felnőtt járóbeteg-ellátás és a szakorvosi ellátás is. „Ezt a csomagot megvitatjuk a miniszterelnökkel, és ez után döntünk a további sorsáról” – magyarázta Palkovič.

- lpj -