Drágább lesz a sertéshús a hazai húsüzemek szerint

2019. július 3. - 17:54 | Belföld

Az afrikai sertéspestis miatt nagyon rövid időn belül drágulni fog a sertéshús – állítja a Szlovákiai Húsfeldolgozók Szövetsége (ZSM).

Drágább lesz a sertéshús a hazai húsüzemek szerint
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

„A sertéspestis világméretű terjedése, de főleg az ázsiai kontinensen tapasztalt pusztítása miatt egyre drágább a sertéshús, ezért rendkívüli módon megnőtt az ottani kereslet. Egyes keleti országokban már hiánycikk a sertéshús, és ez a felvásárlási árakon is megmutatkozik. A fél disznó ára február vége óta 30 százalékkal emelkedett, és további drágulás valószínűsíthető”

- jelentette ki Eva Forrai, a szlovákiai Húsfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Elmondta, hogy az afrikai sertéspestis 2018 elején kezdett terjedni a térségünkben, előbb vaddisznóknál, majd házi sertéseknél is észlelték, és azóta főleg Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában romlott a helyzet. 2019 eleje óta 141 sertésnél diagnosztizálták a betegséget 5 uniós tagállamban, továbbá 3256 vaddisznónál 10 uniós állam területén.

Viszont a világméretű járvány sokkal nagyobb mértékben sújtja az ázsiai országokat, elsősorban Kínát és Vietnámot. Kínában már 7,4 millió sertést kellett elpusztítani, de a járványt így sem sikerült megfékezni. A sertéspestisnek egyelőre nincs ellenszere, az emberre viszont nem jelent veszélyt. Ugyanakkor ha csak egyetlen példánynál észlelik a betegséget, az egész állományt azonnal el kell pusztítani.

Eva Forrai a holland Rabobank elemzésére hivatkozva elmondta, a kínai sertéshúsipari termelés idén körülbelül 35 százalékkal eshet vissza, emellett a járvány Vietnámot, Laoszt, Hongkongot, Tajvant, Észak-Koreát, Kambodzsát és Mongóliát is sújtja. Az Egyesült Államok földművelésügyi minisztériumának becslése szerint az ottani sertésállomány idén 18 százalékkal csökken és egészen az 1980-as évek szintjére esik.

TASR