Drágábban vásárolnak használt autót az emberek, mint tíz éve

Évről évre drágább autót vásárolnak az emberek Szlovákiában, tíz év alatt az országba behozott használt autók ára a kétharmadával emelkedett. 

Drágábban vásárolnak használt autót az emberek, mint tíz éve
Fotó TASR

Míg 2009-ben átlagban 6800 eurót fizettek ilyen autóért, tavaly már 11 400 eurót. A behozott autók életkora alapjában véve nem változik, kicsivel több mint 6 év. Érdekesség, hogy a szlovák állampolgárok drágább autókat vásárolnak így, mint a csehek, átlagosan 900 euróval fizetnek többet. Mindez a Home Credit társaság adataiból derül ki.

Az emelkedő bérek és a csökkenő munkanélküliség hatását a szlovákiai autópark állapotán is észre lehet venni. Mindemellett sokan kölcsönt vesznek fel az autó vásárlásakor, tavaly ez átlagban az autó teljes vételárának 80 százaléka volt, az erre a célra kölcsönt felvevők átlagéletkora pedig 36 év és egy hónap.

„Csehországgal összehasonlítva a szlovákok fiatalabban vásárolnak így gépkocsit, ott a hitelfelvevők átlagéletkora 39 év és 9 hónap. Eltérés van az árban is, a szlovák állampolgárok drágább használt autókat vásárolnak”

– mondta Jaroslav Ondrušek, a társaság elemzője.

„A hitelfelvételnél meg kell fontolni, mennyit vagyunk képesek törleszteni havonta, és hány hónapra vesszük fel a hitelt. A túl alacsony havi törlesztőrészlet csábító, mert az embernek az az érzése, hogy alig érzi meg a kölcsönt. De érdemes reálisan felmérni anyagi helyzetünket, és annak megfelelően a legmagasabb havi törlesztőrészletet választani, mert így végső soron sokkal olcsóbban megússzuk az egészet” – tanácsolja Miroslav Zborovský, a társaság ügyfélszolgálatának képviselője.

tasr