"Drágám, menj el prosztatarák-szűrésre!"

2019. május 27. - 21:17 | Régió

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának egyik leggyakoribb oka a prosztatarák.

"Drágám, menj el prosztatarák-szűrésre!"
Dr. Beleni Andrea - urológus (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A prosztatarák más daganatokhoz hasonlóan nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztata vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Felnőtt férfiaknál kb. 20 g tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a hím nemi váladékot, az ondót.

A tesztoszteron hormon lehetővé teszi, hogy a prosztata növekedjen és fejlődjön. Ez a prosztata jóindulatú bővüléséhez is vezethet, ami kezelésre szorulhat, de nem ad okot aggodalomra.

A prosztata rosszindulatú változását prosztataráknak is nevezik. A kezeletlen daganat akadálytalanul növekszik, majd a prosztata köpenyén egy idő után nőhet és elterjed a testben, így áttéteket képez.

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata az alábbi két módon:

• PSA-vizsgálat - vérvétel, amellyel a prosztata-specifikus antigén szintjét meghatározzák,

• Rektális digitális vizsgálat - a prosztata végbélen át történő vizsgálata, amely egyszerű, rövid és bár kellemetlen, de fájdalommentes vizsgálat.

Dr. Beleni Andrea - urológus szakorvos

www.urologus-gyor.hu


Amennyiben bármilyen urológiai panasza vagy kérdése van, küldje el a contact@urologus-gyor.hu e-mail címre, és Dr. Beleni Andrea a Paraméter orvosi rovatában válaszol!