A drágulás miatt alaposan megváltoztak a vásárlási szokások Szlovákiában, egyesek a kenyeret sem engedhetik meg maguknak

2022. szeptember 8. - 13:03 | Belföld

A kereskedők szerint Szlovákiában az emberek a drágulás miatt kétszer is meggondolják, hogy mit tegyenek a bevásárlókosarukba. Emellett a vásárláskor egyedül az ár maradt döntő faktor, a minőség háttérbe szorul – számolt be róla a TV Noviny.

A drágulás miatt alaposan megváltoztak a vásárlási szokások Szlovákiában, egyesek a kenyeret sem engedhetik meg maguknak
Illusztráció (Fotó: TASR)

A magas és hosszú ideje tartó infláció megváltoztatta az emberek vásárlási kedvét. Az emberek kevesebb árut tesznek bevásárlókosarukba, és gondosan megválogatják, miért is adnak ki pénzt. Sokak arra kényszerülnek, hogy az akciókat figyeljék, hogy legalább ezáltal is spóroljanak valamennyit.

Az üzletesek szerint az emberek inkább az alap- és tartós élelmiszerekre orientálódnak, bizonyos termékeket pedig teljesen kihúztak a bevásárlólistájukról. Egy Rimaszombathoz közeli üzlet vezetője például úgy nyilatkozott, hogy az emberek leggyakrabban kiflit, vajat, tejet és vécépapírt vásárolnak. A drágulás előtt viszont szinte mindenki vitt szalámit vagy hústerméket. Hozzátette: sokan már kenyeret sem vásárolnak, ugyanis egyesek számára megfizethetetlenné vált.

A Tesco Slovensko felmérése szerint annyiban is változott az emberek szokása, hogy inkább gyakrabban, de kevesebbet vásárolnak. Martin Kuruc, a vállalat vezérigazgatója szerint a vásárlók inkább kétszer is meggondolják, hogy miből mennyire van szükségük és mennyit fogyasztanak el. Ez egyáltalán nem negatív jelenség az élelmiszerpazarlás szempontjából, és mivel az emberek gyakrabban járnak üzletbe, gyakrabban esznek friss élelmiszert.

Sylvia Porubänová szociológus szerint a nehéz időkben az emberek gyakrabban figyelik az akciókat üzletekben, összehasonlítják az árakat. Azt viszont már nem tartja pozitív jelenségnek, hogy bizonyos termékeket kénytelenek mellőzni – ilyenek például az egzotikus gyümölcsök és a drága hústermékek.


(tvnoviny.sk)