Drámaian nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában - rekord a napi pozitív esetekben és az elvégzett tesztekben is!

2020. október 15. - 09:28 | Belföld

12 502 mintavételt vizsgáltak ki szerdán, közel kétezerrel nőtt a fertőzöttek száma egyetlen nap alatt az országban.

Drámaian nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában - rekord a napi pozitív esetekben és az elvégzett tesztekben is!
Fotó: TASR - illusztráció

12 502 elvégzett koronavírustesztből 1 929 lett pozitív szerdán, ami nemcsak a tesztek, hanem a napi pozitív esetek számát tekintve is rekordnak számít.

Kapcsolódó cikk:
Sok az új fertőzött a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járásban

Igor Matovič kormányfő csütörtökön reggel a Facebook-oldalán arra figyelmeztetett, hogy drámaian nőtt a fertőzöttek száma – az elmúlt héthez képest 63 százalékkal.

A miniszterelnök a bejegyzéshez fotókat is mellékelt, amelyeken a cseh-szlovák határhoz közeli Uherské Hradište-i kórház látható. „Jelenleg 93 Covid-19 páciensük van, az egészségügyi dolgozók pedig a saját fizikai és szellemi határaikon vannak. A szlovákiai helyzet 14 nappal van lemaradva a csehországitól... mi pedig itt hallgatjuk a bölcselkedőt, aki épp úgy, mint Kotleba, arról kezdett el őrültségeket beszélni, hogy a vírus legyengült, a kórházakban minimális a páciensek száma, kevesen halnak meg, és óriási hibát követünk el, hogy meghallgatjuk a járványügyi szakértőket...borzalmas konspirációs hülyeségek” – írta.

„Bízom benne, hogy maguk mások, és fontosabb önöknek bárki idegen élete és egészsége, mint az ideiglenesen korlátozott szabadságuk, hogy beülhessenek egy bárba, étterembe vagy tornázhasanak az edzőteremben. Higgyék el, hogy a Sme rodinából, a Za ľudíból és az OĽANO-ból sem örül senki bármilyen szolgáltatás vagy az élet adta örömök korlátozásának” – szúrta oda az SaS és Richard Sulík gazdasági miniszter korábbi megjegyzéseinek margójára.

„Személy szerint félek az SaS által terjesztett hülyeségek végzetes következményeitől“ – fogalmazott, majd hozzátette, épp ennek az ellenkezőjére van most szüksége az országnak.

Matovič szerint a terv az volt, hogy az összes koalíciós párt egy emberként kiáll a kevésbé népszerű intézkedések mellett is, és amikor elmagyarázzák ezek szükségességét, senki nem fog a pártok képviselői közül ellenkezni, az emberek pedig megértik, hogy ez a leggyorsabb út a normális élethez. Ennek ellenére azonban az történt, hogy „az SaS-nek cinikusan az az egyetlen célja, hogy új szavazókat szerezzen, figyelmen kívül hagyva a közérdeket a legnehezebb pillanatban, amelyet Szlovákia a második világháború óta megélt“.

Matovič nem titkolta, attól tart, hogy a Kotleba-féle maszkellenesek mellé csatlakoznak a Sulíkék hülyeségeivel elszédített emberek, és végül mit sem érnek majd a most bevezetett intézkedések.

„És pánikban pár hét alatt kénytelenek leszünk bezárni mindent és a néhány hetes nehézség helyett hónapokig kell majd szenvednie egész Szlovákiának.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, ne hallgassanak ezekre a hangokra, hanem higgyenek a járványügyi szakembereknek, akik ezt tanulták, és tudják, mit kell tennünk, hogy leküzdjük a járványt.

Amint arról szerdán beszámoltunk, öt újabb koronavírusos halálesetet vettek nyilvántartásba, így az országban eddig 71 személy halt bele a betegségbe igazoltan.

A gyógyultak száma ezúttal 217-tel nőtt, így 6 926-an vannak összesen, akik a járvány kezdete óta leküzdötték a megbetegedést.

A kórházban kezelt fertőzött vagy fertőzésgyanús páciensek száma 33-mal 509-re emelkedett. Intenzív osztályon 18 pácienst kezelnek, lélegeztetőgépen 49-en vannak.

Az egyhetes mozgó medián értéke 1 183


(parameter)

Címkék: koronavírus