Droba kihívóját, Dušan Veličet támogatja Pozsony megyében a Magyar Fórum

2022. szeptember 23. - 14:52 | Régió

Saját képviselőjelöltet nem indít, de Dušan Veličet, a Za ľudí, a KDH és a Sme rodina megyeelnökjelöltjét támogatja a Magyar Fórum Pozsony megyében. Velič Juraj Droba jelenlegi megyeelnök egyik kihívója lesz az októberi megyei választásokon. A megyében a Szövetség nem indít és nem támogat megyeelnök-jelöltet, néhány megyei képviselőjelöltje azonban lesz.

Droba kihívóját, Dušan Veličet támogatja Pozsony megyében a Magyar Fórum
Fotó: Paraméter

Örül a Magyar Fórum támogatásának Dušan Velič, aki a Za ľudí jelöltjeként a KDH és a Sme rodina is támogat a megyei választásokon.

„A célom, hogy összekössem az embereket, nagyon hálás vagyok, hogy egy nagyon erős és egészséges koalíciós csapatot hoztunk létre, amelynek tagja a magyar Fórum is” – jelentette ki bemutatkozó sajtótájékoztatóján Velič,

aki jelenleg a Veronika Remišová (Za ľudí) vezette befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) államtitkára. – Azt akarom elérni, hogy Pozsony megye olyan hely legyen, ahol mindenki otthon érzi magát.”

A támogatás igényével Velič kereste meg Simon Zsoltot, a Magyar Fórum elnökét. „Mi olyan koalíciót akartunk létrehozni, amit mindenki erősít, azt néztük, hogy milyen a Za ľudí DNS-e, és ehhez kerestünk megfelelő partnert” – magyarázta a két párt kapcsolatát Velič. – Értelmes, nem konfrontatív megoldásokat kerestünk. Olyan partnert, aki összeköt, és úgy értékeltük, hogy a Magyar Fórum képviseli a magyar politikai spektrumnak azt a részét, amely képes az összefogásra.”

A Szövetséget sem a megyeelnök-jelölt, sem az őt támogató pártok nem szólították meg.

A Magyar Fórum Pozsony megyében nem indít képviselőjelöltet

A Magyar Fórum nemcsak a közös megyeelnökjelöltet támogatja, hanem a megyei képviselőket is, de saját jelöltje nincs köztük. „Közösen állítunk 40 képviselőjelöltet, igaz, hogy a Magyar Fórum saját jelöltet nem adott a koalícióba, de örülök, hogy mind a negyven jelölt egyetértett azzal, hogy a Magyar Fórum is támogatja, hogy nem szégyenli, hogy a magyar közösségtől is kap majd támogatást” – magyarázta Simon. –

Nyilvánosan vállalták az együttműködést a magyar közösséggel, nem pedig csak úgy »suttyomban«, ennek nagyon örülünk”.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke is a magyar kisebbség támogatásának szerepét emelte ki. „Pozsony megyében mindig több kulturális, etnikai és vallási kisebbség élt egymás mellett, a megye lakói három nyelven beszéltek. Pozsony megyét ez a jellegzetessége mindig egyedivé, különlegessé tette, de az utóbbi időben minthe kezdene elveszni.

Mi vissza akarjuk adni a megyének az európai dimenzióját, ezért örülök, hogy a jelöltünket az itt élő magyarok is támogatják” – mondta a Paraméternek Remišová.

A Szövetség a megyében nem indít saját megyeelnök-jelöltet, és nem is támogatja más párt jelöltjét, viszont három választókörzetben indít képviselőjelölteket.

Pozsony megyében nyolcan indulnak az elnöki posztért

Velič legnagyobb ellenfele a jelenlegi megyeelnök, Juraj Droba lesz, aki 2017-ben még az MKP támogatását is élvezte. Őt jelenleg az SaS, a Progresszív Szlovákia és a Team Bratislava, vagyis Matús Vallo pozsonyi főpolgármester (és főpolgármeter-jelölt) pártja támogatja. Ugyanilyen színekben indul Ožvald Erzsébet is, ő korábban az MKP majd a Híd jelöltje volt, jelenleg a megye alelnöke. A megyében összesen nyolcan pályáznak a megyeelnök posztjára.

- lpj -