Drogellenes razzián kapcsolta le a NAKA a drogellenes nyomozók főnökét!

2023. december 4. - 09:53 | Belföld

Az Eldorádó fedőnevű akció keretén belül a nagymihályi és környékbeli drogkereskedelemhez kapcsolódó személyekre csapott le a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) különleges egysége. Négy személyt vettek őrizetbe. Bilincsben végezte a járási rendőrség bűnügyi osztálya drogellenes nyomozóinak vezetője is, aki a gyanú szerint a kábítószermaffiát segítette ahelyett, hogy ellenük küzdene.

Drogellenes razzián kapcsolta le a NAKA a drogellenes nyomozók főnökét!
Illusztráció - archív felvétel

Andrea Dobiášová, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket az akcióról, az Aktuality.sk-nak viszont sikerült fényt derítenie a kilétükre.

A november 30-án hajnalban lezajlott drogellenes razziára elsőként a Nový čas hívta fel a figyelmet, a lap szerint azonban a bűnügyi osztály vezetője volt az, aki rendőrkézre került. Az Aktuality később megtudta, hogy a letartóztatott K. K. nem a bűnügyi osztályt vezeti, hanem azon belül a drogellenes nyomozók főnöke. A Nový čas szerint mindenesetre lefoglalták az autóját, átkutatták az irodáját és bilincsben vitték el.

A Kassai Kerületi Rendőrség szóvivője K. K. kapcsán közölte, hogy egyelőre nem függesztették fel és maga sem kérte szolgálaton kívülre helyezését.

Az ukrán határ közelében a metamfeteminfőzdék jelenti a helyi alvilág egyik bevételi forrását. Ezek a főzdék vagy laborok többségében elhagyatott épületekben, mezőgazdasági épületekben találhatók.

A másik három őrizetbe vett személy a helyi kábítószeres alvilágban ismert figurának számít. Ketten közülük, J. A. és M. N. a közeli Pavlovce nad Uhom községből származó vállalkozók, a harmadik, egy bizonyos nagymihályi M. B. már egy 2019-es razzia főszereplője is volt. Utóbbi, Ucho (Fül) fedőnevű akció hátterében egy zsarolási ügy volt, a szintén ellentmondásos vállalkozót baromfitenyésztőt, Gabriel Šoltést zsarolták, ami Šoltés egy Gurmán nevű éttermével függött össze. M. B. akkor 50 ezer euró fiktív tartozást akart behajtani Šoltéson - írja az Aktuality.sk. M. B. az akció után 14 hónapig ült vizsgálati fogságban, a bíróság végül felmentette.

Az akkori akció során viszont a rendőrök feltártak két illegális dohánygyárat, egy metamfetaminfőzdét és fegyvereket is találtak. Ezek abban az épületben voltak, amely előtt M. B.-t őrizetbe vették. Az illegális dohánygyárban nyolc ukrán dolgozott, találtak ott 4,5 millió szál cigit és 20 tonna dohányt. Az adóhatóság becslése szerint ennek a mennyiségnek az értékesítésével 2 millió eurós kárt okoztak volna az államnak.

A most letartóztatott J. A. már régóta ismert a rendőrség előtt, érdekesség viszont, hogy a legutóbbi önkormányzati választások során sikertelenül indult egy képviselői helyért Pavlovce nad Uhom községben, a Smer-SD támogatásával.

Az ő cége működtet büfét a nagymihályi moziban, egy másik cége pedig személyzeti ügynökségként működik a kelet-szlovákiai régióban. Gabriel Šoltésszal volt egy közös cége is a múltban, Agro Arsolnak hívták. Šoltés jelenleg ennek a cégnek a törvénytelen adóleírásai miatt áll bíróság előtt, J. A. nem szerepel a gyanúsítottak között, mivel addigra kiszállt a cégből.

(Aktuality.sk)