Drograzziát tartott a NAKA a polgármesternél, két nappal később megnyerte a választásokat

2022. november 22. - 10:06 | Régió

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) két nappal a helyhatósági választások előtt razziát tartott Kelet-Szlovákiában, egy nappal előtte több személyt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével gyanúsított meg, október 29-én pedig egyiküket megválasztották Orechová község (Szobránci járás) polgármesterének – írja az Aktuality.

Drograzziát tartott a NAKA a polgármesternél, két nappal később megnyerte a választásokat
Illusztráció (Fotó: TASR)

Rastislav R. mindössze tíz szavazattal előzte meg vetélytársát a voksoláson. Nem sokkal a választások előtt a községi hivatalban, valamint a polgármester otthonában is rendőrségi akciót hajtottak végre, sőt a faluvezetőt rövid időre őrizetbe is vették. Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a razziát követően három személyt gyanúsítottak meg kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével. Az egyik személyt fényes nappal, egy nagymihályi bevásárlóközpont előtt vették őrizetbe.

A polgármestert tudatmódosító szerek tiltott előállításával, birtoklásával és terjesztésével gyanúsítják. Ez egy súlyos bűntett, amiért akár 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Bárdyová szerint az akció során tudatmódosító szereket – növényi és szintetikus formában –, 32 ezer euró készpénzt, lőfegyvereket, valamint hozzájuk tartozó komponenseket foglaltak le. A rendőrség közlése szerint a gyanúsítottak egy bűnszervezethez tartoztak, amely évek óta Alsó-Zemplénben terjesztette a kábítószert. A rendőrség hosszabb ideje figyelte őket, a nyomozás szerint pedig ők álltak a szervezet végén.

Az Aktuality szerint több lakos is közölte, hogy a polgármester furcsán viselkedett az elmúlt években, gyakran nem is tartózkodott a községi hivatalban. Nehéz volt vele kapcsolatba lépni, rendszerint csak a község autójával járt, de az emberek nem vették észre, hogy különösebben változott volna a vagyona. Rastislav R. 2006 óta Orechová polgármestere, korábban a Smer, legutóbb pedig a Hlas támogatásában indult.


(Aktuality.sk)