Drogvádakkal őrizetbe vették Mexikó korábbi védelmi miniszterét

2020. október 16. - 07:05 | Külföld

Los Angelesben őrizetbe vették Mexikó előző védelmi miniszterét, Salvador Cienfuegos tábornokot. Diplomáciai források szerint a tábornok ellen az amerikai kábítószer-bűnözés ellen küzdő hatóság (DEA) adott ki elfogató parancsot.

Drogvádakkal őrizetbe vették Mexikó korábbi védelmi miniszterét
Fotó: AP

Marcelo Ebrard külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy Cienfuegos őrizetbevételéről Christopher Landau, az Egyesült Államok mexikóvárosi nagykövete tájékoztatta őt.

A tábornok 2012 és 2018 között töltötte be a védelmi miniszteri posztot, Enrique Pena Nieto volt mexikói elnök kormányzatában. Ebrard közlése szerint a Los Angeles-i repülőtéren fogták el.

A mexikói külügyminiszter nem tért ki arra, hogy Cienfuegost milyen váddal tartóztatták le, csak annyit írt bejegyzésében, hogy a történtekről Mexikó Los Angeles-i konzuljától vár tájékoztatást a következő néhány órában, s hozzátette, hogy Cienfuegos minden konzuli segítséget meg fog kapni.

Meg nem nevezett mexikói és amerikai diplomáciai források a Reuters hírügynökségnek ugyanakkor elmondták, hogy a tábornok ellen az amerikai kábítószer-bűnözés ellen küzdő hatóság (DEA) adott ki elfogató parancsot.

Cienfuegos a legmagasabb rangú mexikói tisztségviselő, akit az Egyesült Államokban letartóztattak, amióta 2019-ben Texasban őrizetbe vették Genaro García Luna korábbi közbiztonsági minisztert, akit drogcsempészettel vádolták.

MTI