DRON: „Ennél tisztább levegőt nem is lehetne már kibocsátani”

2018. október 10. - 08:52 | Régió

Az ollétejedi levegőben mért káros, sőt az egészségre kimondottan veszélyes anyagok kapcsán már sokadik gyűlését tartotta a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal által felállított munkacsoport.

DRON: „Ennél tisztább levegőt nem is lehetne már kibocsátani”
Archív felvétel
Az előző részek tartalmából:
A munkaértekezlet áprilistól ülésezik, mióta kiderült, egy tavaly novemberi mintavétel alapján rákkeltő és mutagén anyagokat tartalmaz a levegő Ollétejed közelében (csak azért írjuk, hogy „közelében”, mivel az akkori mintavétel a DRON Industries telephelye mellett történt, és nem a városrészben). A jelentést Sebők Pál városi képviselő kérte ki és tette közzé a Facebookon, a járási hivatal illetékesei azonban az akkori mintavételt hiteltelennek minősítették, kiindulva abból, hogy nem az előírások szerint történt, holott lakossági bejelentés alapján a hivatal polgári védelmi főosztályának vezetője vette a mintát egy, a célnak megfelelő ballonnal, majd a belügyminisztérium egy akkreditált laborja végezte az elemzést, mely ugyan koncentrációt nem tartalmazott, utalt arra, hogy ilyen anyagoknak nem szabadna a levegőben lenniük.
Az egy héttel később megtartott városi képviselő-testületi ülésen végül jobbnak látták, ha valóban egy előre meghatározott eljárás szerint végzik el a következőkben a méréseket, hogy annak eredményét ne lehessen kétségbe vonni. Ugyanezen a plénumon egyébként megjelent Farkas László, a DRON ügyvezetője is, aki egyrészt maga is hiteltelennek tartotta a már említett mintavételt, másrészt hangsúlyozta, hogy cégük nem forrása annak a kibocsátásnak, amelyben ilyen anyagokat mérhetnek.
Az ezután elfogadott eljárás meglehetősen abszurd volt, ugyanis hiába jelentették Ollétejedből a bűzt, a nyitrai labor illetékes munkatársa csak órákkal később ért oda, és vehetett mintát, amikorra pedig már megszűnt a szag intenzitása. Meg kell jegyezni, hogy a DRON mellett történt mintavétel ennek ellenére kimutatta azokat az anyagokat, amelyeket már korábban is.
Június végén jártunk, amikor Hájos Zoltán polgármester tájékoztatott arról, hogy egy újabb munkaértekezleten javasolta, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMU) mérőműszerét helyezzék ki a városrészben, mely állandó méréseket folytathat. Ez a műszer végül csaknem két hónappal később, augusztus végén kertül ki a DRON vállalat telephelyének tőszomszédságába.

A tavasz és a nyár folyamán megtartott munkaértekezleteken tulajdonképpen nem történt semmilyen komolyabb előrelépés az ügyben, az ollétejediek továbbra is félve nyitották ki az ablakaikat, és aggódhattak amiatt, mit kell belélegezniük még akkor is, ha magát a bűzt éppen nem érezték. Ráadásul az illetékes szervek a járási hivataltól a tűzoltóságon át a közegészségügyi hivatalig bezárólag azon lamentáltak, mégis milyen kormányrendelet vagy hivatalos iránymutató alapján kellene eljárniuk.

Éppen ezért tekintett mindenki nagy várakozásokkal az október 9-ére tervezett újabb munkaértekezlet elébe, hiszen várható volt, hogy a mérőkonténer kihelyezésével átfogóbb képet kapunk arról, mi van a tejedi levegőben. Az ismét a járási hivatalban megtartott gyűlésen részt vettek a nyitrai laboratórium, az SHMU, a belügy, a Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP), illetve a helyi állami és önkormányzati szervek képviselői, de ismét megjelent Farkas László is.

Az értekezlet eredménye azonban kissé megint abszurdra sikeredett, fél év elteltével ugyanis továbbra is csupán a felelősségtologatásnál tartanak. Annyi történt, hogy a veszélyes anyagok kibocsátását állítólag sikerült immár közvetlenül a DRON vállalathoz kötni, ám azok egy megszabott határértéket nem érnek el.

„Láthattuk, hogy tíz helyen vettek mintát Ollétejedben, és egyértelműen bebizonyosodott, hogy a DRON Industriesból származnak ezek az anyagok” – szögezte le a mintegy két és fél órás értekezletet követően Hájos Zoltán.

Farkas László (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

A DRON képviselői ugyanakkor továbbra sem ismerik el felelősségüket. A gyűlésről távozóban állítottuk meg Farkas Lászlót, megkértük, reagáljon az ott elhangzottakra, illetve arra, hogy cégükhöz kötik a veszélyes anyagok kibocsátását.

„Nem bizonyosodott be semmi sem. Ha limiten belül van, akkor pedig miről beszélünk? Nincsen ott semmi, ennél kevesebbet vagy tisztább levegőt nem lehetne már kiküldeni” – fogalmazott.

Erre reagálva Hájos is elismerte, hogy ugyan bizonyos határértékeket nem léptek túl, a mintavételek alapján pedig a városnak rendkívüli állapotot nem kellett kihirdetni, ám a veszélyes anyagok bizonyos koncentrációban jelen vannak a levegőben.

„El kell mondani, hogy a levegő tisztaságával foglalkozó állami szervek mintha impotensek lennének. A szlovák törvénykezés egyértelmű abban a tekintetben, mit hogyan kell betartani. Arra viszont nincsenek megfelelő passzusok, hogyha valami van a levegőben, de a veszélyes anyagok koncentrációja nem ér el bizonyos határértéket, akkor mit kell cselekedni és az állami hivatalok mintha tehetetlenek lennének” – fejtette ki Hájos.

Morvay György (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

Ezzel nem értett egyet érdeklődésünkre Morvay György, a járási hivatal elöljárója, aki szerint a polgármester részéről ez egy kampányfogás.

„A polgármester hiába mutogat, 2008-ban kiadták az engedélyeket (még Pázmány Péter idején - a szerk. megj.). Egy évvel ezelőtt én is kimentem Ollétejedbe, és meghallgattam a lakosokat, pár héten belül pedig én kaptam támadásokat. Ez az egész gyűlés azután jött létre, hogy én kezdeményeztem” – húzta alá.

Az ollétejedi lakosok, akik közül többen szintén kivárták, míg a zárt ajtók mögött zajló több órás értekezlet véget ér, viszont éppen arra panaszkodtak, hogy ha ők nem kérik ki a mérési adatokat a nyitrai labortól, és nem jelzik rendszeresen a segélyhívón keresztül a bűzt, akkor nem tartanánk még itt sem.

Sebök Pál (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

„Elszomorodtam. November óta kellene oldódjon ez a probléma, most október van, és nem mondanám, hogy mérföldeket léptünk ebben az ügyben. Tanulnunk kell ebből a jövőben, és jól meg kell gondolni a városfejlesztés terén, milyen cégeket és milyen szennyezőket engedünk elhelyezni a körzetünkben, mert ezen a példán látjuk, hogy mennyire nehézkes és falba ütköző a későbbi küzdelem, mikor kiderül, hogy valamilyen problémába ütközik a működés” – jegyezte meg Sebők Pál képviselő, aki Ollé Mónika helyi lakossal együtt a városrész képviselőjeként vesz részt a munkaértekezleteken.

Amit még megtudtunk a gyűlés után, hogy a SHMU Hájos által "rendelt" mérőkonténere ugyan állandó méréseket végzett a nyitrai laborral párhuzamosan, ám nem azokra a veszélyes anyagokra vonatkozóan, melyeket a utóbbi korábban már kimutatott. A konténert a mai nap folyamán az intézet munkatársai áthelyezik a városrészben lévő egyik családi házhoz, hogy képet kapjanak konkrétan arról, mit tartalmaz az ollétejedi levegő, és azt milyen módon befolyásolják az időjárási körülmények, többek között a szélirány. Ez megmutathatja, hogy mely veszélyes anyagok milyen irányból érkeznek.

Eközben elrendelték, hogy a DRON Industriesnak is méréseket kell elvégeztetnie egy arra alkalmas, akkreditált csoporttal, és ezek eredményét is figyelembe veszik majd a jelenleg próbaüzemben működő reaktoraik szakhatósági véleményezésénél. Ugyanakkor sem a polgármester, sem Ollé Mónika nem biztos abban, hogyha maga a cég végezteti el a méréseket, akkor azok mérvadóak lehetnek.

Hájos Zoltán (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

Tudni kell, hogy az új reaktorok augusztus végéig tartó próbaüzemére a városi hivatal alatt működő építésügyi hivatal adta ki az engedélyt még tavasszal, majd időközben ezt a próbaüzemet október 31-ig meghosszabbították. A végső „pecsét” ugyanettől a hivataltól kerül majd az engedélyre, éppen ezért rákérdeztünk a polgármesternél, van-e mód annak elodázására, tekintettel arra, hogy az eljárásban a városi önkormányzat is érintett.

„Attól tartok, hogy ha a szakhatóságok véleménye szerint minden rendben lesz, akkor az építésügyi hivatalnak nincs joga felülbírálni azt” – jegyezte meg – Amennyiben a szakhatóságok ismételten jóváhagyják a reaktorokat, kezdeményezni fogom a városi képviselő-testület környezetvédelmi szakbizottságának ülését, és kérni fogom, hogy vessük össze azokat az adatokat, melyeket a cég működtetője szolgáltat be, azokkal, amelyeket a nyitrai laboratórium adott ki, és érdeklődni fogok arról, miért lehet köztük adott esetben diametrális különbség.”

Morvay kifejtette, hogy a mostani használatbavételi eljárásnál már nem azokat a jogszabályi előírásokat veszik figyelembe a szakhatóságok, amelyek 2008-ban, az üzem indulásánál voltak hatályban, mivel a törvények azóta szigorodtak. „Kaptak új feltételeket, amelyeket teljesíteniük kell október végéig” – emlékeztetett.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy a környezetvédelmi főosztályuk véleménye szintén csak egy a sok közül, míg egy további a Regionális Közegészségügyi Hivatalé, és minden esetben érintett a városvezetés is. Szerinte viszont külön kell választani továbbra is a DRON működését az Ollétejedben tapasztalható szagtól. „Nem állítom, hogy nem ludas a DRON, és ezt ők maguk sem állítják, mert elismerik, hogy ők egy vegyi üzem és engednek ki anyagokat, viszont a dokumentumok szerint a limitek alatt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy míg a városi hivatal nem hirdet ki rendkívüli állapotot, a járási hivatalnak sem áll módjában cselekedni. Hozzátette, ennél még mindig károsabb az, amit az emberek a kertjükben elégetnek.

Nem tudtuk meg senkitől egyértelműen, hogy a SHMU által ma áthelyezendő konténer néhány hétig tartó mérései Ollétejedben befolyásolhatják-e a kiadandó engedélyt, mivel az általános vélemény az, hogy több hónapos mérésekre volna szükség, hogy teljes képet kapjunk.

Sebők Pál is elismerte, hogy a hivatalok előtt a veszélyes anyagok hosszú távú jelenlétét kell igazolni jogilag is kellően alátámasztva. „A pozitívum, hogy legalább valami már történik, és bízom benne, hogy ez az igyekezet nemcsak az idei év végéig fog kitartani" – húzta alá.

„Pozitívan érkeztem a gyűlésre, de csalódottan jöttem ki”

– jegyezte meg Ollé Mónika – Bíztam benne, hogy megoldódik az ügy, ehhez képest a hivatalok még mindig egymás közt oldják, hogy ki a kompetens... Vannak mérési eredményeink, bizonyítottan káros anyagok vannak a levegőben, és azt is bizonyították, hogy azok a Drontól származnak, még ha ők ezt el is utasítják. Viszont azt is látjuk, hogy még mindig azt oldjuk, hogy mivel tüzelnek az ollétejedi emberek.”

(SzT)