A drótozás az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján

2019. december 13. - 18:31 | Kultúra

Felkerült a drótozás az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára – jelentette be december 12-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottsága bogotai tanácskozásán.

A drótozás az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A drótozás mai iparművészeti és kézműves megjelenési formái a tradicionális technikákat használja, formálja és értelmezi újra.

A UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájához adta a drótozást, annak technikáját és a hozzá kapcsolódó eszközöket. A jegyzékben így már ezzel együtt hét szlovák vonatkozású örökség, a fujara, a terhelyi (Terchova) zene, a dudás kultúra, a bábozás, a Felső-Garam menti többszólamú éneklés és a kékfestés szerepel.

„Nagy elismerés ez Szlovákiának, ami bizonyítja, hogy képesek vagyunk nemzetközi porondon is megmutatni azt, amink van, és amire büszkék lehetünk. Az elismerés tudatosítja a szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságát, ugyanakkor a kézműves hagyomány társadalmi, kulturális és gazdasági szerepére is ráirányítja a figyelmet“

– mondta Rigó Konrád kulturális államtitkár.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el az emberiség kulturális javainak megmentése, az érintett közösségek örökségének tisztelete, nemzeti, nemzetközi szintű tudatosítása érdekében.

A szellemi világörökség az örökölt tudásanyagokat, társadalmi gyakorlatokat, hagyományokat, kifejezésmódokat, előadóművészeteket, ünnepi rítusokat tartalmazza.

(-)