Drucker döntött Tibor Gašpar rendőrfőkapitány jövőjéről

Tomáš Drucker (Smer-SD-jelölt) belügyminiszter már döntött Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány jövőjét illetően.

Drucker döntött Tibor Gašpar rendőrfőkapitány jövőjéről
Fotó: Cséfalvay Á. András

A döntést egy sajtótájékoztatón fogja bejelenteni, amikor ezt az egészségügyi állapota lehetővé teszi. Erről Andrea Dobiášová, a belügyi tárca szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken.

Még mielőtt a belügyminiszter tájékoztatná döntéséről a nyilvánosságot, találkozni akar ez ügyben Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel. Drucker egészségi állapotával kapcsolatban a szóvivő elmondta: további diagnosztikai vizsgálatokra van szükség, melyek alapján a miniszter kezelőorvosa dönt a kezelés további menetéről.

Drucker a közösségi oldalon nyilatkozott pénteken a témában, ahol leírta, hogy nem akarja halogatni az országos rendőrfőkapitánnyal kapcsolatos döntést, és nyilvánosságra fogja hozni, amint arra lehetősége lesz. Ezt ugyanakkor személyesen akarja megtenni, nem írásbeli nyilatkozatban. Hozzátette: nem csak egyetlen lehetőséget vett számításba, amikor állást foglalt. Hangsúlyozta: felelősségteljesen kell eljárnia a kérdésben, bármelyik oldalról is gyakoroljanak rá nyomást.

„Ma én töltöm be a belügyminiszteri tisztséget, enyém a felelősség, mely alól a koalíciós együttműködés és a parlamentáris demokrácia teljes mértékű tiszteletben tartása mellett sem vonhatom ki magam” – tette hozzá a miniszter.

Tomáš Drucker (Smer SD-jelölt) kedden tájékoztatott arról, hogy várhatóan csütörtökön (4. 12.) vagy pénteken (4. 13.) jelenti be, hogy visszahívja-e hivatalából Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt. Kedden nem szólította fel őt lemondásra. Az országos rendőrfőkapitány korábban nem zárta ki, hogy önként távozik posztjáról, mivel a támadások már a rendőröket és a munkájukat is érintik.

A belügyminisztert azonban csütörtökön sürgősen kórházba kellett szállítani nyakigerinc-problémák miatt.

Eva Kliská, a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) szóvivője csütörtökön elmondta: Druckernek krónikus problémái vannak a nyaki gerincével. Állapota hirtelen rosszabbodni kezdett, ezért kellett őt kórházba szállítani. A minisztert a Komenský Egyetem Orvosi Kara és az UNB II. számú neurológiai klinikáján ápolják.

A belügyminisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint Drucker egészségügyi problémái szerdán kezdődtek. Állapota az intravénás kezelés után sem javult.


TASR/para