Drucker elmondta, mi lesz a rendőrségnél

Tomáš Drucker (Smer-SD-jelölt) számára abszolút prioritást élveznek a rendőrségi vezetők megválasztása terén tervezett változtatások. A belügyminiszter erről csütörtökön írt az egyik közösségi oldalon, a törvénymódosítás elhalasztása miatti bírálatokra reagálva.

Drucker elmondta, mi lesz a rendőrségnél

„Nem változott az álláspontom. Továbbra is prioritás számomra, hogy a törvényt a lehető leggyorsabban beterjesszük” – szögezte le a miniszter, hozzátéve: ha jövő héten megkezdődik a tárcaközi egyeztetés a törvényjavaslattal kapcsolatban, akkor a júniusi parlamenti ülésen tárgyalhatnak a módosításról.

Drucker elismételte: a módosítás lényege az lesz, hogy minden vezető rendőrségi posztra kötelezően álláspályázatot hirdetnek, és öt évben fogják meghatározni a hivatali időt.

Ugye, volna még itt valami:

"Ha nem váltjátok le Gašpart, megint jövünk" - tízezrek tüntettek Pozsonyban

Az országos rendőrfőkapitányt és a rendőrséget felügyelő szerv elnökét két körben fogják kiválasztani. Az eljárás része lesz egy nyilvános meghallgatás is. A jelölteket egy pályázatelbíráló bizottság mellett a parlament védelmi bizottsága is meg fogja hallgatni, ezt követően a bizottsági tagoknak javasolniuk kell majd a számukra legmegfelelőbb jelöltet.  

Álláspályázat útján fogják kiválasztani a rendőrfőkapitány-helyetteseket, a kerületi rendőrkapitányokat és minden egyéb országos hatáskörű, magas beosztású rendőrtisztet, akiknek abszolválniuk kell majd a kötelező biztonsági átvilágításokat is.

A miniszter hangsúlyozta: az országos rendőrfőkapitányt és a rendőrséget felügyelő szerv elnökét a jövőben nem lehet majd megfelelő indok nélkül leváltani. A rendőrök ellen indított büntetőeljárásokat a kerületi ügyészségek speciális osztályai fogják felügyelni.

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés aktivistái csütörtök délutánra újabb tüntetéseket szerveztek, melyek legfőbb követelése Tibor Gašpar rendőrfőkapitány menesztése, továbbá a rendszerszintű változások bevezetése a rendőrséget felügyelő szervnél és a rendőrségi vezetés politikamentesítése.

(TASR)