Drucker továbbra sem döntött, Gašpar nem távozik – vasárnap újra utcára vonulnak az emberek

Vasárnap 16 órától Homonnán és Pozsonyban is tüntetéseket tartanak.

Drucker továbbra sem döntött, Gašpar nem távozik – vasárnap újra utcára vonulnak az emberek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Tomáš Drucker belügyminiszter már ezen a héten be akarta jelenteni, hogy meneszti-e funkciójából Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt, akinek lemondását hetek óta követelik a tüntetők. Végül a nyilvánosság semmit sem tudott meg.

Drucker ugyanis csütörtökön kórházba került, majd kijelentette, hogy csak azután fog tájékoztatni Gašpar sorsáról, ha egészségileg rendbe jön. Vasárnap így újfent utcára vonulnak az emberek, hogy egy Tisztességes Szlovákiáért tüntessenek.

A tüntetőket az sem tántorította el, hogy a belügyminiszter kórházba került. „A miniszter úrnak mihamarabbi felépülést kívánunk. A mi elsődleges felhívásunk azonban a rendőrfőkapitányt és a speciális ügyészt érinti“ – nyilatkozta az Aktuality.sk-nak Karolína Farská, az egyik szervező.

A tüntetők Gašpar menesztését, független rendőrségi felügyelőséget és az Orzságos Rendőr-főkapitányság vezetőségének megválasztási formájának változtatását követelik.

„Ha a rendőrségnek és az ügyészségnek meg kell változnia, akkor nem csupán a vezetőség cseréjére, hanem rendszerbeli változásokra is szükség van. Gašpar és Kováčik úr lemondása az elsődleges lépés az ország rendberakásához. Hogy az emberek ne úrezzék úgy, hogy a botrányokat a szőnyeg alá söprik“ – jelentették ki a szervezők.

Drucker ezen a héten bejelentette, hogy a rendőrfőnököt más módszerrel fogják kiválasztani a jövőben: a jelentkezőket előbb egy szakmai komisszió fogja kiválasztani. Ezt követően a jelölteket meghallgatják a Védelmi és Biztonsági Bizottság előt, és ha a képviselők valakinek bizalmat szavaznak közülük, akkor a belügyminiszter kinevezi őt rendőrkapitánynak.

Vasárnap csupán két városban – Pozsonyban és Homonnán lesz tüntetés, mindkettő 16 órakor kezdődik. Az utolsó megmozdulás múlt héten pénteken volt Poszonyban, amelyen megközelítőleg 40 ezer ember vett részt.

aktuality.sk/para