Dubaiszerdahely – Hájos: Lízingelhetett volna a város egy Teslát is!

Rendkívüli ülésen tárgyalta a képviselőtestület a költségvetés idei első módosítását.

Dubaiszerdahely – Hájos: Lízingelhetett volna a város egy Teslát is!
Hájos Zoltán (Fotó: Paraméter)

Miután a képviselők többsége nem szavazta meg Ravasz Marián (Híd) javaslatát, hogy a napirendi pontok közé emeljék az interpellációkat, a költségvetés-módosításnál vonta kérdőre a polgármestert ő és Antal Ágota (független), a város által a polgármester szolgálati autójaként hatalmas összegért lízingelt Audi A6-osról.


Miről van szó? Tessék:

Jó világ van: Nagyágyúkat megszégyenítő szolgálati verdája lesz ismét Hájos Zoltánnak


"A költségvetés módosítását nem tudom megszavazni. Az első indokom erre, hogy belefutottam olyan csapdába, amit nagyon furfangos módon terjesztettek elő a költségvetésnek a városháza szolgáltatásaira vonatkozó tételében" - szögezte le Antal Ágota.

Mint arról korábban már beszámoltunk, lízingről lévén szó a városháza szolgáltatásai között egy 379 ezer eurós tételben szerepelt a szolgálati autóra előirányzott összeg. Ez tartalmaz egyébként mást is, nemcsak az Audi lízingjét, éppen ezért nehéz vagy inkább lehetetlen felfedezni.

Antal Ágota

"Felszólítom a polgármester, hogy gondolja át a döntését, és a felelőssége teljes tudatában mondja vissza a szerződést, mert igaz, hogy jogszerű, csak nem tisztességes se a képviselőkkel, sem a város lakóival szemben" - figyelmeztetett Antal.

Ravasz Marián ezután emlékeztetett arra, hogy az érvényes szerződés szerint

a megvásárolandó Audi A6-os lízing esetén nem 90, hanem összesen 132 ezer euróba kerül.

"Nem tudom, hogy a mai világban, amikor ingyenes lízinget adnak..., hogy tudott ilyen szerződést aláírni, hogyan terhelhette le a költségvetést 132 ezer euróval?!" - tette fel a kínzó kérdést.

Hájos a képviselők felvetéseire azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy el lett volna rejtve az összeg a városháza költségvetésében, majd zavaros érvelésbe kezdett. "Nem emlékszem arra, hogy a múlt év költségvetésében bárki is megkérdőjelezte volna a városi rendőröknek szánt két autó vásárlását" - mondta.

Hozzátette, hogy 2014-ben és 2015-ben az említett költségvetési tétel 434 ezer euró volt, tavaly 424 ezer, idén pedig már "mindössze" 379 ezer. „Azt hiszem, hogy csökkent ez az összeg idén a 2014-es évhez viszonyítva” - vette észre. Hozzátette, hogy a pénzügyi operációknakegy normális formája a lízing is. Hogy ez egy érv-e a 90/132 ezres Audi mellett, az nyitott kérdés maradt.

Hát nem csodálatos? (Tesla Model S)

De még csak most jött a java: Hájos szerint ugyanis a városi rendőrségnek tavaly vásárolt elektromos autókon felbuzdulva akár egy Teslát is lízingelhettek volna polgármesteri szolgálati kocsiként.

„Tekintettel arra, hogy ez még drágább mint az Audi, úgy gondoltam, hogy talán ezt nem kéne. Pedig az elektromos autó nagyon bevált a városi rendőröknél” – húzta alá Hájos Zoltán (MKP).

Antal Ágota erre a következőképp válaszolt:

"Dunaszerdahelyen ma már senki nem dob egy hátast, ha egy Maserati áll meg a zebrán, de egy polgármester nem engedheti meg magának ezt az autót. Ha önnek magánemberként van rá igénye, akkor senki sem fogja irigyelni, de akkor ne várja el a polgároktól, hogy ehhez hozzájáruljanak."

Hájos: 

„A városi hivatalban nem Škodák vannak szolgálati autóként, hanem Volkswagen és Audi A6-os."

Elárulta azt is, hogy 2018-tól, a következő önkormányzati választások után az jár majd ezzel az autóval, akit a polgárok megválasztanak. Tehát gondolt a leendő utódjára is, már ha őt magát nem választják meg, netán nem is indul újra.

Mondandóját visszafogottabban zárta:

"Hajlandó vagyok átértékelni a döntést, nincs ezzel gond, másodsorban mindig a jó megoldások híve voltam. Ezt a témát nyitva hagyom, és el fogok rajta gondolkodni."

Erre kérik őt tulajdonképpen azok a képviselők is, akik aláírtak egy nyilatkozatot, melynek szövegét Antal Ágota már kifejtette, tehát hogy a korábbi döntését felülvizsgálva bontsa fel a szolgálati autójára kötött szerződést. "A lakosok körében jogos felháborodást váltott ki a város vagyonával való ilyen jellegű visszaélés, az indokolatlan fényűzés. Mint itt élőknek, csak úgy mint felelős tisztviselőknek a választóinktól kapott mandátumunk is kötelez minket felemelni a szavunkat ez ellen, és megtenni minden tőlünk telhetőt."

A nyilatkozatot Antal Ágotán kívül Jarábik Gabriella, Horváth Kinga, Ravasz Marián, Bachman László, Dakó Sándor és Vangel Ferenc írta alá, de távollétében támogatta Csicsai Gábor és Sebők Pál. Tehát az összes független és hidas, míg az MKP képviselői ebből kimaradtak.

(SzT)