Dübörög az export, döcög az import

2020. szeptember 8. - 11:12 | Belföld

Már második hónapja produkál remek számokat a szlovák export.

Dübörög az export, döcög az import
Fotó: TASR - illusztráció

A Statisztikai Hivatal által közzétett előzetes adatok alapján 2020 júliusában majdnem 333 millió euró volt a külkereskedelmi mérlegtöbblet. Bár a júliusi többlet alacsonyabb volt, mint a júniusi, ez még mindig a második legjobb eredménynek számít idén, az utóbbi 12 hónapban pedig a harmadik legjobb értékről van szó.

A szlovák külkereskedelem áprilisban és májusban élt meg jelentős visszaesést a járványügyi korlátozások miatt, amikor négy szlovák autógyárban és felfüggesztették a termelést.

A júliusi export elérte az 5,9 milliárd eurót, ami 0,8 százalékos évközi emelkedésnek számít. A júliusi 5,6 milliárd eurós import ugyanakkor 8,9 százalékkal volt alacsonyabb a 2019 júliusi behozatalnál.

Ami az exportot illeti, a júliusi pozitív eredményhez elsősorban a Szlovákiában gyártott gépkocsik értékesítése járult leginkább hozzá. A gépek és szállítóeszközök - ahova az autók is tartoznak - kivitele az egész szlovák export 62 százalékát tették ki, míg az összesített import esetében ez az árukategória 50 százalékos részesedéssel bír.

Az EU-tagállamok területére irányuló kivitel 2020 júliusában 14,5 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, de még mindig a teljes export 79,4 százalékát teszi ki. Az EU-tagállamokból történő import is jelentősen, 13,8 százalékkal csökkent a tavaly júliushoz képest, ez jelenleg a szlovák behozatal 66,5 százalékát teszi ki.

(TASR/parameter)