Dübörögjünk! Matovič vetett egy keresztet, és tett egy keresztény ajánlatot

2019. október 25. - 14:33 | Belföld

Igor Matovič nem akármilyen jelenség a szlovák politikai piacon: ha kell, hordószónok, ha olyanja van, véres szájú kisebbségzabáló, de aztán ficsúrosan kinyalva is képes udvarolni "szíve csücskeinek", a magyarjainak. Most, hogy a 3 évvel korábbi 11 százalékos népszerűségről 6 százalék körülire olvadt a mozgalma, és az MKP meg - érthető okok miatt -  vonakodik igent mondani neki, pápább lett a pápánál, és a keresztény vonal keményvonalas erősítője: egyre csak vonzaná a kereszténydemokratákat a választási listájára. 

Dübörögjünk! Matovič vetett egy keresztet, és tett egy keresztény ajánlatot
Fotó: tasr

Ahogy arról hírt adtunk, az OĽaNO listáján vág neki a februárban esedékes parlamenti választásoknak Anna Záborská, aki még brüsszeli "honanyaként" a kereszténydemokratákat hagyta ott az év elején 30 év után. Most ugyanezek az elhagyott KDH-sok lettek megszólítva a pártelnök Matovič által, hogy csatlakozzanak a formálódásában már záborskás csapathoz.

Az OĽaNO a rendelkezésre álló 150 hely felét kínálják fel a kereszténydemokratáknak, akik a 2016-ban 4,96 százalékos eredménnyel éppen hogy nem kerültek be a szlovák törvényhozásba. Alojz Hlina KDH-elnök még egy bónusz ajánlatot is kapott: ha úgy szeretné, megkaphatja a lista 3. helyét. Mint egy igazi Tesco-akciónál, itt Matovičéknál is azonban csak egy bizonyos határidőig lehet élni a nagy helyzettel. Ez az egyszeri ajánlatuk november 17-ig érvényes, aztán már nem.

Kérdés, hogy a 2016-os voksolás óta megizmosodott kereszténydemokraták, akiket a legelismertebb közvélemény-kutató ügynökség rendre erősebbnek mér az OĽaNO-nál, mit szólnak majd a javaslathoz. Lehet, hogy csak annyit jegyeznek meg, ismerik a viccet az egérről meg az elefántról, és köszönik, inkább majd egyedül dübörögnek.

(p)