Dúl a nyilatkozatháború, a nők elleni erőszakról szóló szerződés ismét a kampány részévé vált

2020. február 10. - 16:02 | Belföld

Peter Pellegrini miniszterelnök felkérte Zuzana Čaputová államfőt, hogy engedélyezze a szlovák kormány megbízottjának az Isztambuli Egyezmény ratifikációs szerződéséhez tartozó aláírás visszavonását.

Dúl a nyilatkozatháború, a nők elleni erőszakról szóló szerződés ismét a kampány részévé vált
Fotó: tasr

Az aláírás visszavonásával a kormány lezárná az Isztambuli Egyezmény ügyét. Ezt a kormányfő azután jelentette ki, hogy találkozott az elnök asszonnyal és Andrej Danko házelnökkel.

Erre  Čaputová azt javasolta Pellegrininek, hogy a kérdés kapcsán a kormány forduljon az Alkotmánybíróságához, ha kételkedik abban, hogy a nők elleni erőszakról szóló nemzetközi egyezmény beleillik-e Szlovákia értékkörnyezetéhez.

Danko erre azt nyilatkozta, nem látja értelmét annak, hogy az alkotmánybíróság foglalkozzon az üggyel. Szerinte az államfő meg akarja várni, hogy felálljon egy olyan új kormány, amely ratifikálná az egyezményt.

Egy éve a szlovák törvényhozás felkérte a kormányt, hogy állítsa le az isztambuli egyezmény (Az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról) ratifikálásához vezető folyamatot. Akkor az SNS azzal indokolta ezt a lépést, hogy az isztambuli egyezmény több intézkedésével kapcsolatban is felmerül a kétség, hogy összhangban vannak-e a szlovák alkotmánnyal. Az SNS szerint az egyezmény ellentétes az alkotmány házasság-definíciójával, mely szerint az kizárólag egy férfi és egy nő köteléke lehet. Problémásnak tartják továbbá a „gender” kifejezés egyezmény általi meghatározását is.

A nemzetiek szerint nem világos az sem, a dokumentum mit ért a „nemi sztereotípiák” felszámolásán, szerintük ez sokféleképpen értelmezhető. Robert Fico, a Smer-SD elnöke kijelentette: az SNS a javaslatot azután terjesztette elő, hogy megállapodott a koalícióval.

Mások, például Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter meg vannak róla győződve, hogy az egyezmény nem ellentétes a szlovák alkotmánnyal, és a családon belüli erőszak megelőzésének fontosságát hangsúlyozzák. 

Az Európai Parlament (EP) képviselői 2018 márciusában felszólították az EU azon tagállamait, amelyek még nem ratifikálták az isztambuli egyezményt, hogy minél előbb kerítsenek rá sort. A felhívás Szlovákiának is szólt. 

Az isztambuli egyezmény, melyet az Európa Tanács 2011-ben fogadott el, a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemről szóló legkomplexebb nemzetközi szerződés. Az egyezmény 2014 augusztusától érvényes, az EU mint szervezet 2017 júniusában írta alá.

TASR