Dúl a politikai szerelem Fico és Orbán minisztere között, a Smer elnöke "kiérdemli a magyar emberek tiszteletét"

2022. december 6. - 15:06 | Belföld

"Robert Fico miniszterelnöksége idején új dimenzió nyílt a magyar-szlovák kapcsolatokban", harangozta be a Facebook-oldalán a magyar külügyminiszter kedden, majd egy órával később egy olyan közös sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter és a smeres exkormányfő, hogy olyan gondolatunk támadhatott, nekünk Fico kellhet, senki más. 

Dúl a politikai szerelem Fico és Orbán minisztere között, a Smer elnöke "kiérdemli a magyar emberek tiszteletét"
Facebook (szijjarto.peter.official)

Robert Fico a magyar diplomácia vezetőjével, Szijjártó Péterrel tartott sajtótájékoztatóján felmondta a Fidesz mostanában szajkózott szövegeit. Most történetesen nem azt, hogy Soros tehet mindenért, hanem hogy Brüsszel sanyargatja a kicsiny demokráciákat és hogy az oroszok elleni szankciók hatástalanok.

A Smer elnöke kiállt az EU által "szorongatott" szomszédos ország mellett. Szerinte nem is Magyarországon, hanem Szlovákiában van probléma a jogállamisággal. Úgy véli, az Európai Bizottságnak le kellene ellenőriznie a szlovákiai helyzetet, mert állítólag egyesek úgy élnek vissza a büntetőjoggal, - utalva az ellene felhozott maffiaállami vádakra - hogy felszámolják az ellenzéket. Ehelyett meg Brüsszel inkább szankcionálja Magyarországot olyan "értelmetlen kitalációk" formájában, mint amilyen például az európai pénzek blokkolása.

„Magyarország oldalán állunk” – jelentette ki Fico határozottan.

Smer elnöke ugyanakkor azt is leszögezte, nem fogja tiszteletben tartani, hogy "bármely uniós országot szankcionáljanak a véleménye miatt".

Szijjártó ezekre a szavakra kedvesen reagált, annyira, hogy megjegyezte: Fico kiérdemli a magyar emberek tiszteletét, mert a volt kormányfő jelentősen hozzájárult a két ország kapcsolatának javításához.

Fico ezen az eseményen élesen bírálta az oroszellenes szankciókat is, amelyek ellen a magyar kormány is kampányol. A Smer vezetője támogatja a magyar kabinet álláspontját, amely elutasítja az Európai Bizottság javaslatát, hogy közös hitellel támogassák Ukrajnát.

Szijjártó Péter hétfőn is több szlovákiai politikussal találkozott, köztük olyan figurával is, mint Andrej Danko, aki a parlamenten kívüli SNS elnöke. A miniszter ez utóbbi programját azzal magyarázta, hogy a nemzetiek elnöke bátor volt és kiállt Magyarország mellett, amit meg akart neki köszönni.

Ez az esemény nem kerülte el a szintén parlamenten kívül politizáló Simon Zsolt figyelmét sem. A Magyar Fórum elnöke arról posztolt, hogy a magyar külügyminiszter a szlovákiai látogatása során bájcsevegést folytat azokkal is, akik a magyargyűlöletükről hírhedtek.

(sp/para)