A dúmai lázadók bohózatnak nevezték a légicsapást

Bohózatnak nevezte a Dzsais al-Iszlam dúmai lázadócsoport szombaton az Egyesült Államok és szövetségesei által az éjjel szíriai célpontok ellen végrehajtott légicsapásokat, mivel Bassár el-Aszad elnök továbbra is hatalmon marad.

"Vicc" - fogalmazott a Twitter közösségi oldalon a szervezet egyik magas rangú tagja, és utalt arra, hogy a bűn eszközét megtorolták az amerikai-francia-brit erők, a bűn elkövetője, Aszad elnök azonban a helyén maradt. Sokáig a Dzsais al-Iszlam tartotta ellenőrzése alatt a kelet-gútai Dúmát, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást hajtottak végre egy héttel ezelőtt. A szombati célzott légicsapások a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásai ellen irányultak.

A damaszkuszi rezsimet támogató Oroszország a napokban bejelentette, hogy a szíriai hadsereg visszavette Dúmát, és szombaton arról szóló hírek jelentek meg, hogy erői teljes egészében átvették az ellenőrzést a településen, amely az utolsó erőssége volt a lázadóknak a fővároshoz közeli Kelet-Gútában. Az iszlamista lázadók utolsó csoportja szombat reggel hagyta el Dúmát - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. Ezzel Kelet-Gúta öt év után került újra a kormányerők ellenőrzése alá.

MTI/para