A Duna szlovákiai szakasza egyelőre korlátozások nélkül hajózható

A Duna szlovákiai szakaszán, illetve a Magyarországgal és Ausztriával közös határszakaszokon egyelőre nincs korlátozva a hajóközlekedés.

A Duna szlovákiai szakasza egyelőre korlátozások nélkül hajózható
Fotó: TASR/Vladimír Benko/MVSR

A pozsonyi és a komáromi kikötőben viszont jelenleg több hajó is állomásozik arra várva, hogy javuljanak a hajózási körülmények a Duna magyarországi szakaszán. Ezt Eva Oravcová, a Közlekedési Hivatal szóvivője közölte a TASR-rel. 

A hőség és a kevés csapadék miatt alacsony a Duna vízállása, és ez a Duna több szakaszán – Magyarországon, Szerbiában és Németországban - gondot okoz a teherhajóknak. A hajóparancsnokok kötelesek tájékozódni az aktuális vízállásról a tervezett útszakaszaikon, illetve a hajózást a fennálló körülményekhez kell igazítaniuk. A Szlovák Hajózási és Kikötővállalat (SPaP) arról tájékoztatta a TASR-t, hogy jelenleg több hajókonvoj is állomásozik a Duna magyarországi szakaszán.

„Jelenleg körülbelül 30 cm hiányzik ahhoz, hogy újra elinduljon a hajóforgalom. Hasonlóan nehéz a helyzet a Duna szerbiai szakaszán (az Újvidék előtti területen). Ezen a sekély szakaszon szintén 20-30 centiméternyi víz hiányzik a hajózás újbóli elindításához”

– közölte Stanislav Blaško, az SPaP munkatársa. Ennél rosszabb a helyzet a Duna németországi szakaszán. Ott már június 23-tól gondok vannak a hajózással. Jelenleg nem működik a hajóközlekedés.

A vízi teherszállítás jelenleg korlátozott üzemmódban működik. A Németországba, Szerbiába és Romániába tartó áruszállítás leállt. A helyzet a következő egy napon belül biztosan nem fog megváltozni.

TASR