Dunabusz: Évente egymilliónál is több utassal számolnak a Somorja-Pozsony vonalon

2019. január 15. - 18:32 | Régió

A Keszölcés, Vajka, Somorja és Pozsony között rendszeresen közlekedő Dunabusz évente körülbelül 1,2 millió utast tudna szállítani a Duna folyón. A hajójárattal kihasználnák a Duna folyó adta lehetőséget a vízi közlekedésre, és részben csökkentenék az úthálózat reggeli és délutáni túlterheltségét. Jelenleg környezeti hatástanulmányt végeznek a tervezethez.

Dunabusz: Évente egymilliónál is több utassal számolnak a Somorja-Pozsony vonalon
Illusztráció

A projektet a Pro Danubia egyesület készíti elő. A Dunabusz elsősorban azokat szolgálná, akik Pozsonyban dolgoznak vagy tanulnak. A már meglévő dunacsúni, gútori és somorjai kikötők mellé új, úszó kikötők kiépítését tervezik Dévényben, Ligetfaluban, Vajkán, illetve a pozsonyi River Parkban és az Euroveánál. Így összesen nyolc megállóhely jönne létre a Dunabusz számára.

Az egyesület elmondása szerint a kikötők kényelmes beszállást és kiszállást tesznek majd lehetővé a hajóközlekedést igénybe vevő utasoknak. Gútortól nem messze egy téli kikötőt is létrehoznak, ahol a hajók szárazság vagy rossz időjárási viszonyok esetén, illetve üzemidőn kívül állomásozhatnak. A kikötők vízen úszó pontonok lesznek. Közülük egyesek csak tetővel lesznek ellátva, mások zárt váróteremmel, ahol frissítőt is lehet majd vásárolni.

Az építkezés kezdetét 2021-re tervezik. Ennek költségei 60 millió euró körül lesznek. A Dunabusz egy körülbelül 100 férőhelyes katamarán típusú hajó lesz. „A hajó azonban még nincs megtervezve, és a megformálása további munkát igényel. Egyelőre csak a legfontosabb jellemzői vannak meghatározva” – áll az előterjesztett tervezetben.

A Somorja-Pozsony-Somorja vonalon közlekedő rendszeres hajójárat évente előreláthatólag 1 074 060 utast fog szállítani. A Pozsony-Dévény-Pozsony vonalon évente 149 280 utassal számolnak, a Somorja-Vajka-Somorja vonalon pedig összesen 32 400-al. Gútorról Pozsony központjába körülbelül 25 percig fog tartani az út. Két parkoló építését is tervezik. Az egyiket a gútori, a másikat pedig a somorjai kikötő közelében.

A Közlekedési és Építésügyi Minisztérium 2018 végén aláírt egy szerződést, melynek értelmében a tárca 92 200 euró vissza nem térítendő támogatást fizet ki az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Programból a dunai személyszállítási projekt megvalósíthatósági tanulmányának az elkészítésére. Az eredmény 2019 februárjára várható.

TASR

Címkék: Dunabusz, Somorja