A Dunacsún–Rajka határátkelőt is blokkolják kedden a fuvarozók

2020. január 28. - 09:34 | Belföld

A Teherfuvarozók Szlovákiai Uniója (UNAS) hétfőn este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kedden reggel 8 órától ismét blokád alá helyeznek több szlovákiai határátkelőt, ugyanis a kormány nem fogadta el a követeléseiket.

A Dunacsún–Rajka határátkelőt is blokkolják kedden a fuvarozók
Fotó: TASR

A Pozsony megyei rendőrség kedden reggel arról tájékoztatott, hogy a Kúty–Brodské, valamint a Dunacsún–Rajka határátkelőket fogják blokkolni a fuvarozók a reggeli óráktól visszavonásig.

Az autópályákon található két határátkelőn mindkét irányból korlátozni fogják a teherforgalmat, a személyi forgalom zavartalan lesz – közölte Lucia Mihalíková rendőrségi szóvivő.

„A közlekedési információkat folyamatosan frissíteni fogjuk a megmozdulás szervezőinek jelentése alapján” – tette hozzá a szóvivő.

Az UNAS hangsúlyozza: a személyi forgalmat nem fogják korlátozni, szükség esetén pedig kialakítanak egy úgynevezett mentőutat.

Időközben a rendőrség arról tájékoztatott, hogy az Ipolyság, Trstená, a Drietoma, a Makov és a Lysá pod Makytou határátkelőket is blokkolják a teherforgalom számára mindkét irányból, valamint Rózsahegyen (Ružomberok) is korlátozzák a forgalmat.

Az UNAS Facebook-oldalán kedden reggel közölte, hogy megkezdték a határátkelők blokkolását, és várhatóan addig folytatják, amíg a követeléseiket nem teljesíti a kormány.

„A tüntetés befejezésének és a határátkelők feloldásának kulcsa a kormány kezében van, nem a miénkben” – hangsúlyozzák.

A közleményben az áll, ők csak megfelelő munkakörülményeket szeretnének Szlovákiában.

A Teherfuvarozók Szlovákiai Uniója januárban már egyszer kihirdetett egy többnapos sztrájkot, amely során blokkolták a határátkelőket. Az UNAS azt várja a kormánytól, hogy 50 százalékkal csökkentse a járműadót és függessze fel az útdíj beszedését, amíg nem jelölik ki az útdíjfizetési rendszer új üzemeltetőjét. A fuvarozóknak aztán elvileg sikerült megegyezniük a kormány képviselőivel – ezt most a jelek szerint kútba esett.


(TASR/parameter)