Dunai kikötőket bombáztak az oroszok (VIDEÓ)

2023. július 24. - 15:05 | Külföld

Éjszakai dróntámadás során az oroszok három gabonaraktárat romboltak le az odesszai régióban található Reni település kikötőjében. A raktárak alig karnyújtásnyira vannak a túlparti, NATO-tagállam Romániától, illetve Moldovától.

Dunai kikötőket bombáztak az oroszok (VIDEÓ)
Fotó: Nexta twitter

A Duna az ukrán gabonaexport számára egy kevésbé jelentős útvonalat jelent, amelyik a Fekete-tenger alternatívájaként működik.

Az utóbbi időben Oroszország Ukrajna déli részét támadja, főleg azóta, hogy Moszkva bejelentette, egy év után felfüggeszti részvételét a fekete-tengeri gabonamegállapodásokban. Moszkva az egyezmény felmondása óta folyamatosan támadja az ukrán gabonaexport infrastruktúráját, rendszeresen bombázza a két legnagyobb megmaradt Ukrán tengeri kikötővárost, Odesszát és Mikolajivot. Az elmúlt egy hét bombázásaiban ukrán közlés szerint már 60 ezer tonnányi gabonát semmisítettek meg az orosz légicsapások.

Az ENSZ ismételten a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállítására szólított fel, és Kína is arra hívta fel az orosz és ukrán felet, hogy sürgősen indítsák újra a gabonaexportot. Sokan attól tartanak, hogy az orosz döntés tovább rontja a szegényebb országok élelmezési helyzetét.

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak.

(Denníkn/mti/Nexta/ para)