Dunaszerdahely adventi koszorúján is meggyújtották az első gyertyát

2019. december 2. - 20:48 | Régió

Fellobbant az adventi koszorú első gyertyájának lángja tegnap késő délután Dunaszerdahelyen.

Dunaszerdahely adventi koszorúján is meggyújtották az első gyertyát
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

Égnek a gyertyák, csillogó díszben pompázik minden. Megkezdődött a várakozás időszaka. Ennek jeléül Dunaszerdahely is felöltötte ünnepi „kosztümét”.

A város adventi koszorújának első gyertyáját Gútay László, városi képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke, valamint Dunaszerdahely újonnan kinevezett diákpolgármestere, Bokros Bianka gyújtotta meg.

Ezt megelőzően Gútay László ünnepi beszédet mondott. Kiemelte, a régi időkben az advent a pihenés időszaka volt, hiszen ekkorra befejezték a kinti munkálatokat, s mindenki a saját családjára, a szeretteire koncentrált. „Az adventi időszakra jellemző volt a békesség. Ma azonban az élet teljesen más. Nincs sok alkalom a megállásra, mert olyannyira elfoglalnak bennünket a hétköznapi feladatok, a kötelezettségek, a világnak való megfelelés kényszere, hogy, amikor kicsit lassítani kellene és a szeretteink felé fordulni, akkor bizony csak nehezen vagyunk képesek a megállásra” – hangzottak el szavai. Hozzátette, ha körülnézünk a világban, rohanást látunk, mégis, az olyan alkalmak, mint a mostani gyertyagyújtás, nyugalmat, csendességet árasztanak. „A koszorú négy gyertyája a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet jelképezi.” Zárszóként mindenkinek békés várakozást kívánt, s hivatalosan is megnyitotta a karácsonyi vásárt.

Az adventi koszorút a történelmi egyházak képviselői – Virág Szilvia református lelkész, Szakál László katolikus esperes, Horňák József evangélikus lelkész – megáldották és felszentelték.

Az ünnepi gyertyagyújtást a Vox Camerata Kórus tette még meghittebbé, a későbbiekben pedig Valaskó Ferenc gondoskodott a kellemes hangulatról.

SzC