Dunaszerdahely díszpolgára lett a csallóközi táj és a női nem kifinomult festője

A Szent György-napok keretén belül adták át a város díszpolgári címét, továbbá a Polgármesteri díjakat és emléklapokat is.

Dunaszerdahely díszpolgára lett a csallóközi táj és a női nem kifinomult festője
Almási Róbert átveszi a díszpolgári címet Hájos Zoltántól (Fotók: Cséfalvay Á. András)

A díszpolgári cím Dunaszerdahelyen kívül élő jelentős személyiségeknek ítélhető oda, akik hosszú éves tevékenységükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, vagy kimagasló tevékenységükkel az emberi civilizációt gazdagították.

Idén a dunaszerdahelyi képviselő-testület egyhangúlag jóváhagyta, hogy a díszpolgári címet Almási Róbert festőművésznek adományozzák, aminek ünnepélyes ceremóniájára a városi díjak szombati átadóján került sor.

A festőművész méltatásában kifejtették, hogy Almási Róbertet a csallóközi táj, illetve a nőkhöz fűződő szerelem mindig elkápráztatja ás megihleti. A táj mellett a női alak az, ami motívumként gyakran megjelenik alkotásain. Almási a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának, illetve az Art Flexum Mosonmagyaróvári Művészek Szövetségének is tagja, idehaza számos kiállítás és művésztelep szervezője.

A festőművész elcsukló hangon, meghatódva köszönte meg a kitüntetést, majd leszögezte: „inkább a kezeimmel mutatom meg, mit tudok”, majd felhívta a figyelmet arra, kiállításának egy része megtekinthető jelenleg a Csaplár Benedek VMK aulájában.

Idén a képviselő-testület által odaítélt Pro Urbe-díjak mellett Hájos Zoltán polgármester három Polgármesteri díj, és két -emléklap adományozásáról döntött.

Előbbiben részesült Hodossy Gyula, a Szlovákai Magyar Írók Társaságának elnöke, a Lilium Aurum kiadó igazgatója. Hodossy egykor egyik alapítója volt a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek, a Cserkész, illetve a Katedra című lapoknak. Nevéhez fűződik emellett a Katedra Alapítvány és a Vámbéry Polgári Társulás létrehozása is, továbbá a Vámbéry-napok és Vámbéry-konferencia szervezése.

„Nagyon szépen köszönöm, elsősorban azért, mert az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy nincs becsülete a folyamatos munkának, annak, hogy valaki valamit komolyan csinál. Ezért jók ezek a díjak, mert ilyenkor elgondolkodik az ember, és azt gondolja, hogy mégis csak van” – húzta alá Hodossy.

Ugyancsak Polgármesteri díjban részesült a Jilemnický utcai alapiskola mellett működő Krpčiarik gyermek-néptáncegyüttes, melynek vezetője Michaela Andruchová vette át az elismerést. A tánccsoport repertoárjában liptói, Felső-Garam menti és Trencsén környéki táncok szerepelnek, tavaly ünnepelték fennállásuk tizedik évfordulóját.

A harmadik polgármesteri díjas Zsigmond Tibor, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum igazgatója lett. A történész 1986 óta a múzeum munkatársa, történészként az intézmény történeti gyűjteményét gondozta, a régió legújabb kori történelmét kutatja, 19 éve a múzeum igazgatója. Az igazgató köszönőbeszédében mindössze egyetlen mottót említett: „a múzeum a városért, a város a múzeumért.”

Ketten részesültek Polgármesteri emléklapban, egyikük Gúgh Béla nyugalmazott pedagógus, a Vámbéry Ármin Alapiskola elődjének, a Hviezdoslav utcai alapiskolának egykori igazgatója, a pedagógusszövetség dunaszerdahelyi területi választmányának korábbi elnöke, aki ma is aktívan dolgozik a Csemadok városi szervezetének tagjaként. Gúgh Béla kifejtette, munkáját meggyőződésből, és sosem a jutalomért, kitüntetésért végezte.

„Nem merek ígérni, mert abban a korban vagyok, hogy az ember ilyenkor már ne ígérgessen, de amit tudok, a későbbiekben is megteszek” – hangsúlyozta.

A másik Polgármesteri emléklapot Helena Czafiková, a Dunaszerdahelyi Rekreációs, Testnevelési és Sportklub vezetője vehette át. Helena Czafiková 1974 óta tornaedző, évtizedek óta vezeti az említett klubot, az óvodások sportnapjának és a jégkarneválnak is szervezője, emellett különböző szakköröket vezet 80. életévéhez közeledvén is.

Az ünnepélyes ceremónián adták át a Pro Urbe-díjakat, valamint kihirdették az Év pedagógusa szakmai, illetve közönségdíj kitüntetettjeit is.

(SzT)