Dunaszerdahely elérte a szükséges beoltottságot – zöld is lehetne jövő héttől, de van itt egy kis bibi

2021. október 21. - 17:55 | Régió

A járványügyi adatok a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint az egy héttel korábbihoz hasonlóak, más körülmények viszont változtak.

Dunaszerdahely elérte a szükséges beoltottságot – zöld is lehetne jövő héttől, de van itt egy kis bibi
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Robotka Rozália regionális tisztiorvostól megtudtuk, hogy a Dunaszerdahelyi járás Covid-automata szerinti jövő heti besorolását meghatározó múlt héten a fertőzöttek száma 190 volt, ami héttel alacsonyabb, mint egy héttel azelőtt. A tisztiorvos hozzátette, hogy közülük 147-en oltatlanok voltak, vagy olyanok, akik még csak az első oltásukat kapták meg, 43-an pedig két adag vakcina után fertőződtek meg.

A 65 év felettiek közül 6 fertőzött került ki, ez a szám hárommal kevesebb, mint egy héttel korábban. Ami viszont a hétnapos súlyozott incidenciát meghatározza, hogy a 190 fertőzött közül 52-en gyerekek, illetve 18 év alatti fiatalok. Őket a Covid-automata 1/5-ös szorzóval veszi számításba, ami azt jelenti, hogy durván 10-nek számítanak a súlyozott incidenciában. Ennek okán még mindig 150 alatt maradt a hétnapos, lakosságarányos súlyozott incidencia, ami tulajdonképpen a vörös besorolás felső határa.

Dunaszerdahely eddig azért nem volt a vörös zónában, mert az 50 év felettiek beoltottsága már egy ideje elérte a 65%-ot, aminek köszönhetően egy besorolást javíthatott. Ráadásul a környező járások egyike sem romlott le hozzá képest két „színnel”.

A közegészségügyi hivatal közlése szerint a Dunaszerdahelyi járásban az általános beoltottság 55%-os (országosan kb 44%-os), míg az 50 év felettieké mostanra elérte a 75,1%-ot, ami már két besorolásnyi javulást is eredményezhetne.

Ennek megfelelőlen akár vissza is térhetne a járás a zöld zónába, és érdeklődtünk is arról a tisztiorvosnál, hogy ez miért nem történhet meg.

Robotka Rozália kifejtette, hogy két okból.

„A Szenci járás vörös besorolás alá esik a jövő héttől, és szomszédos járások nem különbözhetnek egymástól két fokozattal. Emellett járásunkban nagyon magas a covid-19 közösségi terjedésének szintje” – emlékeztetett.

Dunaszerdahely tehát marad narancssárga, eggyel jobb, mint amilyet a hétnapos incidencia indokolna. Robotka Rozáliát kérdeztük arról is, hogy ha a járás fertőzöttsége ezen a héten annyira megemelkedne, hogy a november első hetétől már bordó besorolást indokolna, akkor érvényesíthető-e a két besorolásos javítás, de ezzel kapcsolatban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Elárulta viszont, hogy a múlt hét óta 11 alapiskolai és 3 középiskolai osztályt, továbbá egy teljes alapiskolát és két óvodai csoportot helyeztek karantén alá a járásban. Egy héttel ezelőtt közöltük, hogy a regionális közegészségügyi hivatal az iskolakezdéstől addig 40 alapiskolai és tíz középiskola osztály, valamint 5 óvodai csoport karanténját rendelte el.

(SzT)